Olanda îşi face ferme plutitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaci

Patruzeci de vaci care urmează să pască într-o fermă plutitoare pe apele portului Rotterdam fac parte dintr-un proiect ce se numără printre noutăţile prezentate săptămâna aceasta la Eindhoven (Olanda), în cadrul unei expoziţii despre alimente ale viitorului şi ultimele tehnologii alimentare, relatează EFE.

La expoziţie, intitulată "Food to Be", participă companii şi centre de cercetare olandeze de vârf, cu proiecte în curs sau deja realizate.

Proiectarea fermei a început în luna octombrie, dar construirea ei va începe după ce va primi aprobarea Primăriei din Rotterdam, a declarat pentru EFE, preluată de agerpres.ro,  unul dintre autorii proiectului. Prima fermă cu asemenea caracteristici, care s-ar putea inaugura "în februarie sau martie 2017", va avea la început 40 de vaci, a spus acesta. Ferma va fi "sustenabilă" şi "complet autosuficientă". De exemplu, la nivelul inferior al fermei se vor cultiva plante furajere care vor creşte datorită luminii artificiale produse de lămpi LED, asigurând hrana animalelor.

Obiectivul construirii fermelor pe apă este de "a răspunde necesităţii de a produce alimente în oraş", rezolvând problema lipsei de spaţiu, şi de a cultiva aproape de consumator, pentru a evita impactul pe care transportul îl are asupra mediului.

Expoziţia prezintă, de asemenea, proiectul unei companii care transformă în supe apetisante legumele refuzate pentru că nu corespund "canoanelor estetice" impuse de industrie. O bună cantitate de legume, în special 30% din cantităţile de morcovi, au forme necorespunzătoare, ceea ce le condamnă să fie excluse din supermarketuri. Această companie le "salvează" pentru a le transforma pentru moment în supe, iar obiectivul viitor este de a le găsi un loc în magazine.

Pentru achiziţionarea acestor legume, compania le plăteşte agricultorilor un preţ just, care corespunde cultivării şi recoltării, a spus un reprezentant al companiei. Acesta şi-a exprimat încrederea că, în viitor, consumatorii vor manifesta mai multă toleranţă faţă de aceste legume cu forme capricioase. "Văzându-le, unii au ajuns să ne întrebe dacă erau modificate genetic", a spus reprezentantul, exprimându-şi regretul faţă de risipa de alimente.

Peste câţiva ani, spun experţii, oamenii vor continua să consume carne, dar unii hamburgeri ar putea fi creaţi pornindu-se de la celule suşă de vacă, conform proiectului dezvoltat de Universitatea din Maastricht (Olanda).

Carnea ar mai putea fi elaborată şi pe baza unui amestec de legume, cu acelaşi gust ca suculentul file, proiect la care lucrează cercetători de la Universitatea din Wageningen (Olanda).

Expoziţia "Food to Be", inaugurată la 31 mai cu prilejul preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene, exercitată în prezent de Olanda, va rămâne deschisă până la 5 iunie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite