Olaf Scholz, despre pacea în Europa: „Poate fi păstrată doar dacă graniţele sunt acceptate aşa cum sunt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE
Olaf Scholz FOTO EPA-EFE

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă, cu prilejul primei sale intervenţii la Consiliul de Securitate de la Munchen, că pacea poate fi menţinută în Europa atât timp cât graniţele sunt acceptate aşa cum sunt în prezent.

Potrivit lui Scholz, preşedintele rus Vladimir Putin acordă în ultimul timp o atenţie sporită istoriei. Cancelarul german spune că liderul de la Kremlin a făcut apel la istorie şi în timpul întrevederii avute marţi cu el.

„Dar trecutul nu poate fi folosit pentru a justifica o redesenare a frontierelor europene, care ar submina pacea pe continent. Dacă te întorci suficient de departe în cărţile de istorie, poţi găsi motive pentru războaie care au durat câteva sute de ani şi au distrus întregul continent. Pacea poate fi păstrată în Europa doar dacă graniţele acceptate aşa cum sunt”, a spus Olaf Scholz. 

Totodată, Scholz a apreciat drept „ridicole” acuzaţiile lui Putin precum că ucrainenii se dedau unui „genocid” în Donbas.

El a mai atras atenţia că Europa este ameninţată de un nou război, dar şi-a exprimat speranţa că diplomaţia va avea prioritate în faţa armelor.

Orice atac împotriva Ucrainei ar fi o „greşeală gravă”, cu „costuri politice, economice şi geostrategice mari” pentru Rusia, a avertizat Scholz.

„Occidentul era gata să negocieze asupra cererilor de securitate ale Rusiei, însă fără a fi naiv. Vom face o diferenţă clară între cererile irealizabile şi interesele legitime de securitate”, a subliniat cancelarul german.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite