Oficiali europeni: Putin şi-a trimis luptătorii de elită din Forţele Speciale să elimine liderii politici din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţe speciale ruse FOTO SHUTTERSTOCK
Forţe speciale ruse FOTO SHUTTERSTOCK

Rusia a înfiltrat luptători din Forţele Speciale, în Ucraina, în special la Kiev, cu scopul de a-i asasina, scoate din joc sau aresta pe liderii politici de vârf,  spun oficiali europeni din domeniul apărării, relatează Jerusalem Post.

Îmbrăcaţi în civili, sunt luptători din unităţi de elită ce sunt trimise de regulă în străinătate în misiuni de spionaj sau contrateroriste specializate.

Din rândul acestor  „Spetsnaz” fac parte unitatea de elită „Zaslon", aripa specializată în misiunile sub acoperire ale serviciilor de informaţii externe ruse, respectiv unitatea Alfa, specializată în război contraterorist în medii extreme.

Sunt luptători dintre cel mai bine pregătiţi din armata rusă şi au scopul să penetreze în inima teritoriului inamic, să se confunde cu populaţia civilă astfel încât să saboteze şi să rănească persoane din structurile militare, de apărare şi politice de vârf şi să distrugă instalaţii strategice ale ţării.

În ultimii ani, activitatea unităţii Alfa a fost expusă în Siria unde a fost folosită pentru a ţinti comandanţii rebelilor şi ai organizaţiilor teroriste care puneau probleme preşedintelui Assad, Hezbollah şi armatei ruse. Realizările acestor luptători împotriva ţintelor sunt impresionante, scrie Jerusalem Post.

Aceşti luptători s-ar fi infiltrat în subunităţi de infanterie cu mult înainte de declanşarea războiului în Ucraina, obiectivul lor fiind să colecteze informaţii despre personal specializat pe baza cărora să poată plănui operaţiuni speciale pentru a răni sau bloca persoane în funcţii importante.

Potrivit experţilor europeni din domeniul apărării, dovezi ale prezenţei acestor luptători patrulând străzile în haine civile s-au tot adunat în ultimele zile. Membri ai forţelor speciale au fost descoperiţi de publicul ucrainean, fiind identificaţi la volanul unui SUV civil. După ce mai mulţi oameni au înconjurat vehiculul, şoferul a trecut peste ei şi a fugit.

Nu este clar dacă operaţiunile de asasinat au fost dejucate până acum de către eficienţa personalului de securitate al guvernului ucrainean sau dacă expertiza lor nu este atât de calitativă precum s-a crezut.

Forţele de securitate ucrainene (USS) se ocupă de contraspionaj intern,inclusiv antiterorism.

Experţii europeni nu exclud ipoteza ca Occcidentul să fi ajutat Ucraina cu informaţii de la servicii în timp real. 

Avertismentele despre prezenţa lor au stârnit alertă şi chiar panică în rândul populaţiei. Au existat şi cazuri de civili ucraineni care au tras asupra unor conaţionali pe care i-au luat drept sabotori din forţele speciale ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite