Oficial ucrainean: 21.000 de militari ruşi au fost aduşi recent în Crimeea sub pretextul eliminării consecinţelor inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omuleţi verzi din Crimeea FOTO Shutterstock
Omuleţi verzi din Crimeea FOTO Shutterstock

Rusia continuă să-şi consolideze prezenţa militară în Crimeea, peninsula din Marea Negară pe care a anexat-o în 2014, trimiţând recent acolo 21.000 de soldaţi sub pretextul eliminării consecinţelor inundaţiilor, afirmă Avocatul Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova.

„Potrivit informaţiilor pe care le-am primit, în oraşul Feodosia (din Crimeea), statul ocupant a început să construiască un orăşel pentru 300 de militari”, a scris Denisova pe pagina sa de Facebook.

În plus, sub pretextul eliminării consecinţelor inundaţiilor, Rusia şi-a suplimentat dispozitivul militar din Crimeea cu 21.000 de membri ai trupelor speciale şi 1.367 de echipamente auto şi speciale. Aceste trupe se adaugă unui efectiv de 31.000 de militari, precizează Denisova, potrivit agenţiei Ukrinform, preluată de Agerpres.

Oficialul ucrainean subliniază că mobilizarea de trupe ruseşti în Crimeea contravine normelor dreptului internaţional, în special Rezoluţiei Adunării Generale a ONU care denunţă militarizarea acestei peninsule.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut construcţia unui orăşel militar în Feodosia, precizând că acesta este destinat unui regiment aeropurtat care urmează să fie desfăşurat aici spre sfârşitul anului curent.

Noua mobilizare de forţe survine după cea din primăvară, când peste 100.000 de militari ruşi au fost aduşi la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea. Rusia a anunţat apoi retragerea trupelor, dar o bună parte a acestora a rămas pe loc cel puţin până în toamnă.

La 6 iulie, Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a adoptat o rezoluţie prin care condamnă anexarea Crimeei, precum şi sprijinul acordat de Rusia separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei care luptă împotriva trupelor guvernamentale. Peste 13.000 de persoane au fost ucise în războiul din ţara vecină.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite