Oferta premierului  britanic privind drepturile cetăţenilor UE, bună, dar insuficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May

UE face presiuni asupra premierului britanic Theresa May pentru a-şi îmbunătăţi planurile privind drepturile cetăţenilor UE, după ce oferta sa a fost criticată de liderii europeni, care au apreciat  oferta facută joi, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, de premierul britanic drept „bună“, dar  „insuficientă“.

Reprezentanţii instituţiilor UE au descris ca fiind „sub aşteptările noastre" planurile Marii Britanii privind drepturile cetăţenilor UE, spunând că acestea „nu reuşesc" să garanteze că drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie vor fi pe deplin protejate după Brexit, potrivit The Independent.

Liderii statelor europene au spus că propunerile prim-ministrului britanic sunt „vagi" şi lasă fără răspuns „mii de întrebări". Reacţia de nemulţumire a liderilor europeni reflectă cât de dificile pot fi negocierile asupra unor chestiuni mai spinoase. La o reuniune la nivel înalt a Consiliului European, premierul britanic a părut chiar să aibă o poziţie slabă cu privire la chestiunea crucială legată de ideea de a pune capăt influenţei Curţii Europene de Justiţie după Brexit. 

May va publica luni un document cu toate detaliile despre modul în care doreşte să rezolve problema privind drepturile cetăţenilor UE şi tot luni va face o declaraţie în Camera Comunelor cu privire la reuniunea de la Bruxelles.

 Theresa May s-a oferit să garanteze, după Brexit, statutul a aproape toţi cetăţenii din UE care locuiesc în Marea Britanie (aproximativ trei milioane), dar a rămas neclar ce se va întâmpla cu un număr de persoane care au sosit în Regatul Unit după declanşarea articolului 50. De asemenea, au fost lăsate fără răspuns întrebări în legătură cu drepturile membrilor familiilor cetăţenilor UE.

 „Prima mea impresie este că oferta Marii Britanii este sub aşteptările noastre şi riscă să agraveze situaţia cetăţenilor. Echipa noastră pentru negocieri va analiza în detaliu oferta imediat ce o vom primi pe hârtie", a declarat, la o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 

De asemenea, preşedintele Comisiei Eurpene, Jean-Claude Juncker, a descris propunerile ca fiind „un prim pas, dar nu este suficient". Coordonatorul pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a declarat că oferta „nu garantează în totalitate drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Regatul Unit", adăugând că speră că documentul conţinând poziţia Regatului Unit, aşteptat luni, va prezenta şi garanţiile aşteptate. 

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că propunerile reprezentă „un început bun", dar a atras atenţia că există „multe alte probleme" de lămurit înainte ca Marea Britanie să ajungă la un acord privind retragerea din UE. Potrivit propunerilor Theresey May, persoanele care locuiesc în Marea Britanie de cinci ani vor avea un „statut permanent", care le va asigura situaţia în această ţară. 

Orice persoană care a sosit după declanşarea articolului 50, dar înainte de o dată limită care urmează să fie stabilită, va avea, de asemenea, posibilitatea de a rămâne timp de cinci ani şi de a obţine statutul. Însă persoanelor care sosesc după data limită, dar înainte de ziua ieşirii Marii Britanii din UE, li se va acorda o „perioadă de graţie" de până la doi ani pentru a-şi „pune la punct" situaţia şi ar putea să rămână pentru cinci ani şi să câştige un statut stabil, însă va exista şi posibilitatea să nu poată rămâne să locuiască în Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite