Ofertă de muncă în bordel: până unde merge dorinţa Germaniei de a micşora numărul şomerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficiul german al forţelor de muncă şi-a cerut scuze pentru slujba de barmaniţă într-un bordel oferită unei tinere FOTO Shutterstock
Oficiul german al forţelor de muncă şi-a cerut scuze pentru slujba de barmaniţă într-un bordel oferită unei tinere FOTO Shutterstock

Un oficiu al forţelor de muncă din Germania a încercat să-i ofere unei tinere un loc de muncă într-un bordel. Slujba presupunea doar să servească băuturi, dar acest lucru a reaprins o dezbatere despre cât de departe ar trebui să ajungă guvernul german pentru a rezolva problema şomerilor.

Biroul pentru ocuparea forţei de muncă spune că a fost „o scăpare“, dar tânăra de 19 ani contactată de agenţie a fost foarte ofensată. Ea îşi căuta un loc de muncă de luni de zile înainte ca forţele de muncă din Augsburg să-i propună un post vacant.

Tânăra a primit o scrisoare din partea oficiului, în care i se propunea să aplice pentru o slujbă la un local numit „Colosseum“,  potrivit ziarului local „Augsburger Allegemeine“. Condiţia pusă pentru obţinerea unui loc de muncă acolo era să fie „o persoană prezentabilă“, susţinea scrisoarea, şi specifica faptul că slujba implica servirea de băuturi timp de 42 de ore săptămânal, în special noaptea şi în weekenduri.

Exista o singură problemă: o simplă căutare pe internet a localului i-a dezvăluit domeniul de activitate. Era vorba despre un bordel, un „club de nudişti“, unde doritorii „pot face sex şi se pot relaxa într-un local de peste 2.500 de metri pătraţi“, aşa cum indica descrierea.

Am fost scandalizată. Atunci când a văzut scrisoarea, mama mea a ţipat, pur şi simplu“, mărturiseşte tânăra pentru ziarul local. Ea era în căutarea unei slujbe încă din luna noiembrie şi îşi oferea serviciile de menajeră, nu de „chelnăriţă la un bordel“.

Agenţia de recrutare şi-a cerut scuze, motivând că s-a făcut o greşeală. Unul dintre directori a mărturisit pentru „Augsburger Allegemeine“ că oficiul are o politică internă prin care toţi cei care caută o slujbă cu ajutorul lor sunt întrebaţi într-un interviu dacă sunt interesaţi de ceva în domeniul industriei pentru adulţi. În cazul tinerei de 19 ani, nu s-a întâmplat aşa. Totuşi, agenţia a precizat că nu oferă slujbe de prostituate.

Femeile nu pot fi forţate să lucreze în industria pentru adulţi

Acest incident ridică întrebări pertinente în Germania, care este văzută ca o ţară cu orizonturi largi în ceea ce priveşte problemele sexuale. În 2002, în Germania s-a legalizat prostituţia, iar doi ani mai târziu Berlinul a introdus reforme care presupuneau pierderea beneficiilor pentru şomeri dacă refuzau ofertele de muncă. Practic, agenţiile de recrutare aveau astfel dreptul să ofere locuri de muncă în domenii ce vizează prostituţia. De când au avut loc aceste schimbări în legislaţia germană, cei angajaţi în industria sexului au aceleaşi drepturi la pensie şi la asigurările de sănătate ca orice alt angajat, susţine „Der Spiegel“.

La un moment dat, a existat o dezbatere importantă în presa tabloidă, privind posibilitatea ca oficiile guvernamentale ale forţelor de muncă să forţeze femeile să ajungă prostituate. Totuşi, centrele au implementat o regulă care spunea că dacă o femeie refuză o slujbă în domeniul industriei pentru adulţi, nu i se vor tăia beneficiile de şomaj.

Cu toate acestea, au existat incidente repetate în care femeile s-au simţit presate. 

În 2009, Curtea Socială Federală a Germaniei a stabilit că nu este permisă „promovarea activă a prostituţiei prin intermediul instituţiilor de stat“. Decizia a fost luată după ce managerul a două bordeluri a dat în judecată un oficiu al forţelor de muncă, după ce i-a fost refuzată cererea de a promova ocuparea a 12 slujbe de prostituată. 

La acea vreme, oficialii birourilor au susţinut că nu vor promova prostituţia, „atâta vreme cât nu există o atitudine oficială morală faţă de această slujbă“. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite