Oferta făcută de Merkel americanilor pentru a nu împiedica proiectul Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nord Stream 2 FOTO EPA-EFE
Nord Stream 2 FOTO EPA-EFE

Guvernul german s-a oferit să investească un miliard de euro în infrastructura de transportare a gazelor naturale lichefiate din SUA dacă administraţia de la Washington va permite „construirea fără obstacole şi operarea Nord Stream 2”, arată un document oficial publicat în premieră.

„Guvernul german este dispus să ia în considerare creşterea sprijinului său financiar pentru infrastructura GNL şi a capacităţilor de import cu un miliard de euro cu scopul de a finaliza construirea terminalurilor GNL din Wilhelmshaven şi Brunsbuttel”, indică documentul publicat în exclusivitate de jurnalistul german Julian Röpcke şi preluat de hotnews.ro.

„SUA vor permite în schimb construirea fără obstacole şi operarea Nord Stream 2. Autorizaţiile legale deja existente pentru sancţiuni nu vor fi folosite. Legislaţie suplimentară, care ar putea constitui baza pentru sancţionarea Nord Stream 2, fie nu va fi folosită, fie, în cazul sancţiunilor obligatorii, blocată prin derogări sau alte instrumente adecvate şi eficace”, notează documentul.

Guvernul german a prezentat această propunere fără a consulta în prealabil Bundestagul, potrivit lui Röpcke. În plus, a solicitat şi ocolirea Congresului SUA prin stipulaţiile privind blocarea sancţiunilor obligatorii pe care legislativul de la Washington le-ar putea impune.

Oferta a fost făcută în august anul trecut de către ministrul german de Finanţe Olaf Scholz şi a fost adresată fostului secretar al Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin.

Miniştrii germani de Externe şi de Economie, Heiko Maas, respectiv Peter Altmaier, au fost informaţi cu privire la propunere, notează sursa germană.

La scurt timp după dezvăluirea lui Julian Röpcke, ONG-ul german Deutsche Umwelthilfe i-a cerut cancelarului Angela Merkel să explice dacă îşi menţine oferta respectivă şi pentru administraţia Joe Biden.

Primele informaţii despre această ofertă au apărut în septembrie anul trecut în presa germană.

Însă această propunere a fost făcută cu două săptămâni înainte de otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a fost tratat în Germania. Prin urmare, Deutsche Umwelthilfe vrea că Merkel să-şi explice poziţia referitor la acest subiect. În septembrie, Olaf Scholz a evitat să comenteze în legătură cu propunerea sa.

Presată să renunţe la gazoductul Nord Stream 2 pe fondul cazului Navalnîi şi a comportamentului tot mai agresiv al Rusiei, Angela Merkel insistă să separe aceste chestiuni sensibile de proiectele energetice.

SUA şi mai multe ţări europene se opun proiectului Nord Stream 2, pe motiv că acesta va creşte dependenţa Europei de Vest de gazele naturale ruseşti şi va lipsi ţările de tranzit, precum Polonia şi Ucraina, de un instrument important de presiune în relaţia cu Moscova. În plus, atenţionează SUA, gazoductele ar putea reprezenta pentru ruşi instrumente de şantaj politic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite