Ofensiva antiteroristă continuă în estul Ucrainei. Armata anunţă că a „curăţat complet” o zonă, dar separatiştii au armament mai bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bilanţul morţilor se ridică la cîteva sute în estul separatist al Ucrainei
Bilanţul morţilor se ridică la cîteva sute în estul separatist al Ucrainei

Militarii ucraineni au „curăţat complet” o parte din estul ţării de insurgenţi proruşi, a anunţat ministrul Apărării de la Kiev, Mihailo Koval, citat de AFP. De cealaltă parte, Marius Saizu, corespondentul Prima TV în Ucraina, anunţă că armamentul separatiştilor este superior celui de care dispun forţele militare ucrainene.

„Forţele noastre armate au curăţat complet sudul de separatişti şi o parte din est, în regiunea Doneţk şi nordul regiunii Lugansk”, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă. 

Peste 20 de militari ucraineni au murit în lupte de la lansarea operaţiunii din estul ţării, la 13 aprilie, a adăugat el. Aseară, un lider rebel a anunţatcă aproximativ 1.200 de membri ai serviciilor de securitate ucrainene şi circa 200 de militanţi proruşi au murit în confruntările care au avut loc joi în Slaviansk. 

„Potrivit informaţiilor de care dispunem, armata ucraineană a suferit următoarele pierderi: 1.200-1.300 de militari au murit, opt elicoptere şi 15 vehicule blindate au fost distruse. Au suferit pierderi uriaşe. Mă refer doar la Slaviansk", a spus Ponomariov, citat de RIA Novosti şi preluat de Mediafax.

Marius Saizu, corespondent special Prima TV, care a fost până ieri în Ucraina, transmite:

Este deja un război, care va dura o perioadă bună de timp. Separatiştii nu vor ceda teritoriile acelea din est, Doneţkul fiind punctul lor de plecare. Vor muri până la ultimul om pentru acele teritorii. Sunt susţinuţi financiar şi cu arme. Armele şi dotările lor sunt mai bune decât ale armatei ucrainene, doar că nu au foarte multe tancuri, doar vreo 15-17. Toate sunt comasate în fostul sediu SSB din Slaviansk. 

Doneţkul se află acum strict sub controlul separatiştilor, armata controlează acolo doar aeroportul pe care l-au dorit foarte tare pentru a putea opri alimentarea cu arme a separatiştilor. 

În mare măsură, începând de ieri dimineaţă, cei din Slaviansk au început să părăsească localitatea. Foarte mulţi au început să plece. În Doneţk nu, doar că oamenii nu mai ies din case, oraşul arată ca în plin război. 

Armata ucraineană a preluat controlul aeroportului, iar aseară a pierdut 7 sau 8 militari acolo. 

La Doneţk separatiştii ocupaseră tot oraşul, şi punctele de acces în oraş. Este un oraş pustiu, cel mult un magazin, două, sunt deschise pe stradă din cele câte şase, şapte. 

Poliţia de acolo este cumva de partea separatiştilor, nu-i împiedică să meargă să lupte cu armata. 

Oamenii îşi doresc doar să nu mai existe lupte. Mulţi nu vor să se separe de Ucraina, ştiu că atunci ar ajunge să depindă de Rusia. În Slaviansk, cam jumătate vor separarea, jumătate - nu. 

În Doneţk, oamenii nu vor să se rupă de Ucraina, dar se tem foarte tare de separatişti. În plus, sunt foarte mulţi cu puţină şcoală, şase-şapte clase. Pe la şase seara, majoritatea sunt băuţi. Este un cocktail letal. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/alegeri-ucraina" target="_blank">View the story "alegeri ucraina" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite