O tragedie greacă se încheie, o alta se intensifică: fluxul nesfârşit de refugiaţi din Grecia ia drumul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii din insulele greceşti au fost puşi în faţa unor scene apocaliptice atunci când bărci pline de mii de refugiaţi au ajuns pe plajă FOTO AP
Turiştii din insulele greceşti au fost puşi în faţa unor scene apocaliptice atunci când bărci pline de mii de refugiaţi au ajuns pe plajă FOTO AP

În timp ce Grecia este salvată printr-un nou ajutor financiar din partea creditorilor, o altă tragedie se intensifică din cauza celor aproximativ 1.000 de imigranţi care sosesc zilnic pe litoralul grecesc.

În ultimele trei zile, paza de coastă din Grecia a salvat peste 1.400 de migranţi, în cadrul a 60 de operaţiuni de căutare şi salvare ce au avut loc în câteva insule greceşti din Marea Egee. Până la finalul lunii iulie, aproximativ 124.000 de refugiaţi au sosit în Grecia, pe apă, potrivit ultimelor date oferite de Agenţia pentru refugiaţi (UNCHR) din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). UNHCR a subliniat faptul că există o creştere de 750% în fluxul de imigranţi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Turiştii occidentali surprinşi de „valul“ de imigranţi

Lungiţi pe prosoapele de plajă şi bucurându-se de soare şi de apă, turiştii din insulele greceşti au fost puşi în faţa unor scene apocaliptice atunci când bărci pline de mii de refugiaţi au ajuns pe plajă. Mulţi dintre ei provin din zone de conflict, cum ar fi Siria sau Mali, şi au călătorit prin Marea Egee în căutarea unei vieţi mai bune în Grecia sau în alte ţări din Europa.

Criza imigranti in insulele grecesti FOTO AP

Refugiaţi în insulele greceşti FOTO AP

Membri pazei de coastă din Grecia vin pe plajă pentru a discuta cu refugiaţii obosiţi, explicându-le ce trebuie să facă acum că au ajuns într-o ţară europeană. Unii dintre imigranţii sirieni, care sosesc cu bărcile la asfinţit, sunt atât de bucuroşi că au atins solul grecesc încât se îmbrăţişează şi sărbătoresc chiar pe plajă. 

„Haos total“ în insulele greceşti

Criza generată de refugiaţii de pe trei insule greceşti situate în apropiere de Turcia reprezintă un „haos total“, au declarat reprezentanţi ai UNHCR. Cazarea, apa şi serviciile sanitare sunt inadecvate pentru multe persoane care caută azil pe insulele greceşti Kos, Chios şi Lesbos, precizează Agenţia pentru refugiaţi. Confruntată cu un influx nemaiîntâlnit de imigranţi, Grecia a solicitat ajutor de la Uniunea Europeană.

Criza imigranti in insulele grecesti FOTO AP

Poliţia încearcă să disperseze protestatarii cu tunuri de apă. Insula Kos, stadionul unde au fost adunaţi imigranţii FOTO AP

Marţi dimineaţă, în insula grecească Kos, au izbucnit conflicte între imigranţi şi forţele de ordine, informează Associated Press. Kos este considerată o destinaţie de turism foarte populară, însă mulţi dintre refugiaţi au campat în parcurile orăşelului. Autorităţile locale au încercat însă să-i mute pe un stadion, pentru înregistrare. Atunci a izbucnit o luptă între cele aproximativ 1.500 de persoane adunate pe stadion. Poliţia s-a chinuit să calmeze mulţimea, în timp ce imigranţii au solicitat să fie înregistraţi cât mai repede înainte de a începe să blocheze drumul principal de acces pe insulă. „Vrem să fim înregistraţi, vrem să mâncăm!“, scandau aceştia.

Din Grecia, în Macedonia şi apoi până la Calais

Din Grecia, imigranţii se îndreaptă către Macedonia, ţară care se transformă rapid într-un nod feroviar pentru imigrarea ilegală în Europa, prin Serbia, apoi Ungaria şi spre naţiuni mai bogate ca Germania şi Franţa. Din Franţa, mulţi visează să străbată Eurotunelul şi să ajungă în Marea Britanie.

Criza imigranti in insulele grecesti FOTO AP

Gara Gevgelija FOTO AP

Refugiaţii au fost fotografiaţi în gara din oraşul de graniţă macedonean Gevgelija. Cozi imense se creează la casa de bilete unde imigranţii îşi folosesc puţinii bani pentru a-şi cumpăra un loc în trenurile supraaglomerate, unde bărbaţi, femei şi copii vor petrece ore în vagoanele claustrofobice, notează „Daily Mail“.

Criza imigranti in insulele grecesti FOTO AP

Trenurile spre Europa sunt superaglomerate FOTO AP

În Macedonia sosesc imigranţi din locaţii numeroase, mare parte din ei venind pe uscat, prin Turcia şi apoi Bulgaria, după ce au scăpat de ororile din ţările natale, ca Siria şi Afganistan. Migranţii africani din Macedonia s-au confruntat deja cu traversarea îngrozitoare în bărci supraaglomerate ce traversează Mediterana, conduse de traficanţi periculoşi. Imigranţii ce sosesc din Grecia ajung mai uşor în Macedonia, dar ţara este vizată şi de albanezii loviţi de sărăcie.

Grabă mare înainte să se ridice gardul în Ungaria

Totuşi, refugiaţii nu plănuiesc să stea prea mult în Macedonia, sperând să se oprească în oricare dintre cele 26 de ţări europene ce formează Zona Schengen în care s-au abolit controalele la graniţă şi paşapoartele. Dacă prind trenul spre Serbia, din Gevgelija, migranţii trec apoi cu uşurinţă prin Ungaria, Cehia, până în Germania şi Franţa. 

Guvernul Ungariei a alocat 22,2 miliarde de forinţi (71,8 milioane de euro) pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanţă de 175 de kilometri. Săptămâna trecută, zeci de imigranţi au pătruns în Ungaria perforând gardul construit. Imigranţi extracomunitari au tăiat gardul metalic construit deja de Ungaria pe un segment al frontierei cu Serbia, 18 clandestini fiind arestaţi pe teritoriul ungar.

Gard imigranti ungaria FOTO AFP

Gard la graniţa cu Serbia FOTO AFP

Budapesta a deschis prima zonă destinată imigranţilor clandestini, într-un pasaj subteran lângă gara Keleti, sâmbătă, a anunţat Gyorgy Peto, şeful poliţiei din cadrul Consiliului Municipal. Consiliul asigură acces la servicii de igienă şi medicale de bază în zona desemnată, a precizat.

Unii dintre imigranţi îşi încheie călătoria aici, însă alţii continuă spre Calais, Franţa, unde se alătură altor câteva mii ce locuiesc în „Junglă“, tabăra de refugiaţi de acolo, sperând să reuşească să treacă, noaptea, prin Eurotunel, către Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite