O statuie ce reprezintă o femeie într-o rochie transparentă a stârnit dezbateri aprinse în Italia. Unii politicieni cer demolarea ei

O statuie ce reprezintă o femeie într-o rochie transparentă a stârnit dezbateri aprinse în Italia. Unii politicieni cer demolarea ei

Foto Twitter

O statuie de bronz care reprezintă o femeie îmbrăcată într-o rochie transparentă a stârnit o polemică în Italia, unii politicieni cerând înlăturarea acesteia, informează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sculptura din oraşul Sapri este un omagiu adus poeziei „La Spigolatrice di Sapri" („Culegătoarea din Sapri"), scrisă de Luigi Mercantini în 1857. Aceasta înfăţişează o femeie într-o rochie transparentă, acoperindu-şi cu un braţ sânii, scrie Agerpres.
 
Deputata Laura Boldrini a declarat că statuia este „o ofensă adusă femeilor şi istoriei pe care ar trebui să o celebreze".
 
„Cum pot accepta instituţiile reprezentarea femeilor drept un corp sexualizat? Şovinismul masculin este una dintre problemele Italiei", a afirmat pe Twitter Boldrini, membră a Camerei Deputaţilor din partea Partidului Democrat (centru-stânga).
 
Şi mai multe membre de la filiala din Palermo a Partidului Democrat au criticat la rândul lor realizarea statuii şi au cerut demolarea acesteia.

FOTO Profimedia

Primarul oraşului apără statuia pe Facebook

Primarul oraşului Sapri, Antonio Gentile, a luat însă apărarea statuii pe Facebook, spunând că aceasta a fost „realizată cu iscusinţă" de către artistul Emanuele Stifano, a cărui interpretare este „ireproşabilă", şi că oraşul său „nu este dispus să-şi pună la îndoială valorile, principiile şi tradiţiile".
 
Poezia lui Mercantini este scrisă din perspectiva unei culegătoare care îşi părăseşte slujba pentru a se alătura expediţiei eşuate a revoluţionarului italian Carlo Pisacane împotriva Regatului Neapolelui, soldată cu 300 de morţi.
 
Statuia a fost dezvelită duminică în cadrul unei ceremonii la care au participat mai mulţi politicieni, inclusiv fostul prim-ministru Giuseppe Conte.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările