O reţea de organizaţii ultra-creştine şi de extremă dreapta încearcă să influenţeze politica de avort în ţările din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest anti-avort în Polonia / Foto Arhivă
Protest anti-avort în Polonia / Foto Arhivă

O reţea de organizaţii ultra-creştine, anti-avort şi de extremă dreaptă ia amploare în încercarea de a influenţa politica de avort în Europa, în timp ce Curtea Supremă din SUA ia în considerare invalidarea hotărârii judecătoreşti în cazul Roe v Wade din 1973 în urma căreia avortul a fost legalizat în America.

Membrii reţelei s-au reunit iniţial sub numele Agenda Europei, ţinând summituri anuale pe tot continentul între 2013 şi 2018, an în care reţeaua ajunsese la 300 de membri, inclusiv politicieni şi diplomaţi de la Vatican.

Misiunea grupului este aceea de a „restabili ordinea naturală” prin conceperea unor modalităţi de erodare treptată a drepturilor la avort, a drepturilor homosexualilor şi a politicilor de combatere a violenţei împotriva femeilor, precum şi pentru a reduce accesul la contraceptive.

Printre organizatorii summiturilor Agenda Europei se află Terrence McKeegan, un fost consilier juridic al misiunii Sfântului Scaun la ONU din New York, şi Gudrun Kugler, o teoloagă catolică, membră a parlamentului austriac şi purtătoare de cuvânt a Partidului Popular Austriac.

„Este o reţea destul de eterogenă, care a reunit tot felul de grupuri — majoritatea din Europa — care se identifică cu politicile pro-viaţă sau pro-familie, deci drepturi anti-avort sau anti-LGBT”, a spus Neil Datta, secretar al Forumului Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale şi Reproductive, care a efectuat o anchetă asupra reţelei şi a distribuit documente care detaliază agenda de obiective a grupului, programele de întâlniri şi participanţii.

„Poţi vedea cum au început prin încercarea de a-şi găsi relevanţa, iar până la a treia lor întâlnire chiar au venit cu idei proactive despre cum să regreseze drepturile sexuale şi reproductive ale omului.”

În prezent, oamenii care fac parte din reţeaua Agenda Europei sunt în acelaşi timp şi membri ai Reţelei Politice de Valori (PNfV), o platformă globală cu valori uimitor de similare, care au apărut pe măsură ce vizibilitatea primei reţele părea să se diminueze, scrie The Guardian.

PNfV găzduieşte al patrulea summit transatlantic — care o include pe Kugler printre personalităţi, cât şi alţi membri ai Agendei Europei — la Budapesta, joi şi vineri.

Progrese ale reţelei în Europa

Când vine vorba de drepturile la avort, reţeaua încearcă să reproducă eforturile recente anti-alegere din SUA, unde activiştii de dreapta au manevrat treptat oameni care împărtăşesc aceleaşi opinii în sistemele judiciare şi politice.

„Vor fi cu adevărat exaltaţi de potenţiala anulare a [hotărârii din cazul] Roe v Wade”, a adăugat Datta.

„În primul rând, pentru că le oferă un model al uneia dintre cele mai avansate ţări care adoptă o poziţie conformă cu propria lor gândire. Dar Curtea Supremă a Statelor Unite nu răspunde la schimbările din societate; acesta este rezultatul unei strategii pe 20-30 de ani a creştinului american de dreapta cu scopul de a influenţa întregul sistem judiciar american prin formarea şi plasarea propriilor oameni în sistem.”

Se crede că reţeaua a făcut deja progrese în Europa, prin interzicerea aproape totală a avortului din Polonia, precum şi rezultatul referendumurilor privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex în ţări precum Croaţia, România şi Slovenia.

O situaţie asemănătoare se regăseşte şi în Ungaria. Avortul este legal în ţară, dar procedura a devenit mai dificil de accesat sub guvernul populist de dreapta al lui Viktor Orban

Între timp, drepturile LGBT au fost erodate treptat în ţară în ultimii ani. Anul trecut, parlamentul maghiar a adoptat o lege care interzice homosexualilor să apară în materialele educaţionale şcolare sau în emisiunile TV pentru tinerii sub 18 ani, iar în 2020 a interzis efectiv procedura de adopţie a cuplurilor de acelaşi sex şi a pus capăt recunoaşterii legale pentru schimbările de gen.

În Italia, se crede că reţeaua a apărut în 2019, când ţara a găzduit o conferinţă a controversatului Congres Mondial al Familiilor (WCF), o coaliţie globală susţinută de dreapta creştină din SUA, la Verona.

Matteo Salvini, liderul Ligii de extremă-dreapta, o componentă cheie a guvernului italian, a luat cuvântul la eveniment, la fel ca omologul său de extremă dreapta, Giorgia Meloni, care conduce Fraţii Italiei, partidul lider în prezent în sondajele de opinie.

De atunci, măsurile de restricţionare a avortului — cum ar fi interzicerea clinicilor de sănătate să furnizeze pilula de avort sau permiterea activiştilor anti-avort să se infiltreze în spitale pentru a face presiuni asupra femeilor să nu-şi pună capăt sarcinii — au fost introduse în regiuni conduse de o coaliţie a celor două partide.

Mai mult, chiar dacă avortul a fost legalizat în Italia printr-un referendum în 1978, a devenit din ce în ce mai dificil pentru femei să acceseze o procedură sigură din cauza numărului mare de medici ginecologi – şapte din 10 – care sunt „contestatori morali”.

Între timp, PNfV se va strădui să „mişte lucrurile” Numărul de vorbitori de la summitul de la Budapesta include politicieni din Ungaria, Spania şi Slovacia.

Printre vorbitorii de limbă maghiară se numără Miklos Szánthó, directorul Centrului pentru Drepturi Fundamentale, care a găzduit CPAC Ungaria săptămâna trecută şi Zoltán Balogh, comisarul prim-ministrului Orban.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite