O poveste tulburătoare - un spaniol şi-a întâlnit părinţii după 47 de ani: „Mama a leşinat când m-a văzut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

După ce părinţii lui adoptivi au murit, spaniolul Quique Olivert a aflat cu stupoare că face parte din generaţia „nou-născuţilor furaţi” în timpul regimului dictatorial al lui Franco. Cu ajutorul unei organizaţii non-guvernamentale, Quique şi-a întâlnit după 47 de ani părinţii biologici, ocazie cu care a aflat şi că are o soră mai mică.

„Mama a leşinat când m-a văzut. A fost o situaţie foarte emoţionantă. Nu-şi văzuse fiul de 47 de ani”, a povestit Quique pentru AFP, încă emoţionat de întâlnirea cu părinţii săi, dar şi cu sora lui de 42 de ani.

Quique, care deţine un bar în sudul Spaniei, şi-a regăsit familia tocmai în nordul ţării, în Bilbao. Astăzi, mama şi tatăl său au 70, respectiv 75 de ani. „Mi-a spus că nu m-a abandonat niciodată, că am fost furat din braţele ei şi că niciodată n-au ştiut dacă trăiesc sau nu”, a mai povestit bărbatul.

Măicuţele de la spitalul în care s-a născut Olivert, în 1965, în nordul Spaniei, au decis să-l despartă de părinţii lui pentru că aceştia nu erau căsătoriţi. În timpul regimului lui Franco, bebeluşii erau luaţi din braţele mamelor lor sub protecţia unui decret din 1940 care permitea autorităţilor să-i ia sub tutelă dacă „educaţia lor morală” era periclitată, relatează „El Nuevo Herald”.

SOS Bebelusi Furati FOTO AFP

Mii de mame îşi caută cu disperare copiii smulşi din braţe în timpul regimului Franco FOTO AFP

Din respect pentru părinţii săi adoptivi, spaniolul nu şi-a căutat familia naturală. Doar după moartea lor, Quique a întreprins demersuri să-şi întâlnească părinţii biologici. „Mereu mi-au spus că sunt adoptat, dar mereu am crezut că fusese o adopţie legală”, a spus spaniolul care nu-şi închipuia niciodată că fusese unul dintre nou-născuţii furaţi în timpul regimului lui Franco.

„Am fost un copil fericit, foarte iubit de părinţii mei adoptivi”, spune Quique cu zâmbetul pe buze.

S-a luptat timp de doi ani să poată consulta documentele în care apărea numele mamei lui şi, fiindcă avea nişte bănuieli privind anumite nereguli, a contactat organizaţia SOS Bebeluşi Furaţi din Spania. Acest ONG, care se ocupă de cazuri similare, l-a ajutat să-şi găsească familia, iar testele ADN au confirmat că sunt rude.

SOS Bebeluşi Furaţi susţine că justiţia spaniolă a ignorat de-a lungul timpului sute de asemenea cazuri. Recent, o măicuţă de 80 de ani a recunoscut în faţa unui judecător că a furat o micuţă născută în 1982, dintr-un spital madrilen, devenind astfel prima persoană acuzată de furt de bebeluşi.

În primii ani după căderea regimului dictatorial (n.r. – care a avut loc în 1975), traficul cu nou-născuţi a continuat. Potrivit asociaţiilor care se ocupă de bebeluşi furaţi în timpul lui Franco, există peste 1.500 de denunţuri în acest sens în toată Spania. Însă, se pare că numărul acestora este mult mai mare, ajungând chiar la 300.000 de bebeluşi furaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite