O nouă variantă a coronavirusului provoacă îngrijorare în Marea Britanie. Ar putea fi mai contagioasă decât Delta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Oamenii de ştiinţă englezi urmăresc cu îngrijorare o nouă variantă a coronavirusului, responsabilă pentru o proporţie tot mai mare de cazuri de COVID-19 în Marea Britanie. Ea ar putea fi mai infecţioasă decât varianta Delta originală, scrie Financial Times.

Această subvariantă AY.4.2 a fost observată abia recent de virusologii care urmăresc evoluţia genetică a Delta, dar deja reprezintă aproape 10% din cazurile din Regatul Unit.

Prevalenţa ei creşte rapid, dar nu la fel ca cea a variantei Delta originale care a ajuns anul acesta din India în Marea Britanie.

Experţii, Jeffrey Barrett, director al Genomics Initiative la Institutul Wellcome Sanger din Cambridge, şi Francois Balloux, director la University College London Genetics Institute spun că AY.4.2 pare să fie cu 10-15% mai transmisibilă decât tulpina Delta originală, scrie Hotnews.

AY.4.2 ar putea fi cea mai contagioasă variantă

Dacă concluziile celor doi experţi sunt confirmate, AY.4.2 ar putea fi cea mai infecţioasă tulpină de după începutul pandemiei. 

„Dar trebuie să fim prudenţi la acest moment. Marea Britanie este singura ţară în care a ‘decolat’ în acest fel şi nu aş exclude ipoteza că această creştere a ei a fost cauzată de un eveniment demografic aleator”, a precizat cercetătorul.

„AY.4.2 probabil că va fi ridicată la rangul de „variantă sub investigaţie’”, a adăugat Balloux, ceea ce înseamnă că la acel moment va fi denumită după o literă greacă.

Subvarianta are două mutaţii în proteina Spike

Scott Gottlieb, fost comisar in FDA-ul american, a afirmat că „avem nevoie de studii urgente pentru a vedea dacă această subvariantă  este mai transmisibilă sau poate evita parţial imunitatea”.

Experţii britanici spun că cercetările sunt deja în desfăşurare. „Deşi (AY.4.2) poate complica situaţia, nu poate fi singura explicaţie pentru creşterea recentă a numărului de cazuri din UK”, a declarat Barrett.

AY.4.2 are două mutaţii caracteristice în proteina spike cu care coronavirusul infectează celule umane, mutaţii intitulate Y145H şi A222V.

Luni Regatul Unit au anunţat 49.156 de teste pozitive, cel mai mare bilanţ de după luna iulie. Media ultimelor 7 zile este cu 16% mai mare decât în săptămâna anterioară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite