O nouă biografie a Evei Braun: ştia amanta lui Hitler despre planurile Fuhrerului?

O nouă biografie a Evei Braun: ştia amanta lui Hitler despre planurile Fuhrerului?

Eva Braun a fost victimă sau a ales să închidă ochii la războiul lui Hitler?

În ultimii 70 de ani, istoricii, experţii militari, şi oamenii de ştiinţă au alcătuit o bibliotecă masivă de cercetare a Germaniei naziste. Chiar şi o mică, aproape insignifiantă descoperire legată de Hitler, ajunge pe primele pagini ale ziarelor.  Dar în aceasta vasta masă de informaţii, un subiect a fost aproape neatins: viaţa amantei lui Hitler, femeia care a murit lângă el, Eva Braun.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dar istoricul Heike Görtemaker speră ca noua carte,  ( Eva Braun: Leben mit Hitler) Eva Braun: Viaţa cu Hitler să schimbe acest lucru şi să ofere o perspectivă nouă asupra iubitei lui Hitler, cea văzută ca o victimă, o femeie naivă care a închis ochii la crimele Fuhrer-ului.

Amanta lui Hitler, văzută ca o femeie naivă, uşoară

Consensul general asupra Evei Braun pe care biografia lui Gortemaker încearcă să-l dezmintă este că iubita lui Hitler nu a fost decât o persoană fără nimic în cap. Chiar şi în filmul Der Untergang, Eva este prezentată ca o persoană fără substanţă. Ea face piruete în sala de dans în timpul unei petreceri, afişând un zâmbet fad pe buzele ei pictate cu ruj roşu, îndemnându-i pe cei prezenţi să danseze în timp ce bombele aliaţilor cad deasupra lor.  La orele de istorie ale Germaniei, Eva nu este decât o victimă, o fată naivă care a fost măturată de istorie din cauza gustului ei nefericit la bărbaţi.

Biografii lui Hitler, cum ar fi C. Joachim Fest care a scris cel mai bine vândut roman "Hitler: Eine Biographie", credeau că, fie cu ignoranţă voită sau prostie, Braun a închis ochii la războiul violent din jurul ei. Fest o descrie ca "o fată simplă, modestă, atractivă cu visuri şi gânduri nepretenţioase care erau dominate de iubire, modă, filme şi bârfe." De asememea, el aminteşte de o anecdotă despre Hitler şi Braun: Hitler i-a spus prietenului său Albert Speer că cel mai bun lucru pe care un om inteligent îl poate face ar fi să ia o femeie proastă şi primitivă drept iubita sa. A spus asta în timp ce Eva Braun stătea devotată lângă el, fără să se plângă.

Singurele urme din viaţa privată a Evei Braun vin din câteva fragmente din jurnalul ei care avea 10 ani atunci când ea a murit, şi a cărui autenticitate este încă pusă la îndoială, plus câteva scrisori. Biografiile iniţiale ale Evei Braun nu au beneficiat de surse de informare şi au fost date la o parte pe pretextul că sunt pline de bârfe şi erori.

Biografia vrea să demonstreze că Eva Braun nu a fost victimă, ci personaj negativ

Obiectivul cărţii despre Eva Braun nu pare să fie acela al reabilitării, ci mai degrabă acela de a cerne presupunerile şi a stabili dacă Eva se transformă din victimă în personaj negativ. Gortemaker a spus celor de la Observer: "Braun şia ce se întâmplă. Ea nu a fost un simplu spectator" şi autoarea vrea să demonstreze acest fapt.

Dar în ciuda ambiţiilor sale nobile, biografia "Viaţa cu Hitler" face prea puţine pentru a depăşi portretul de mai sus. Gortemaker vrea ca cititorii să creadă că imaginea de femeie uşoară pe care Eva o avea nu făcea decât să ascundă relaţia dintre ea şi Hitler. Autoarea spune că Joseph Goebbels credea că Braun a fost "o fată deşteaptă". Dar povestea ei nu se abate prea mult de la celelate naraţiuni. Nu a fost găsită nicio informaţie nouă, niciun jurnal secret, nicio corespondenţă.

Când Hitler scăpa de documentele sale în ultimele zile, se crede că orice jurnal personal al Evei Braun a fost distrus. Gortemaker spune că Braun era mai activă în planurile naziste în timpul dominaţiei de după război, fiind implicată în recreare Linz-ului ca noua capitală culturală. Ea a participat la câteva întâlniri la nivel înalt alături de Hitler, pozând în rolul secretarei lui, deci nu se poate spune că putea fi trecută cu vederea.

Biografia este bazată pe speculaţii

Dar fără să aibă o informaţie concretă, autoarea nu poate decât să speculeze ceea ce ştia Eva Braun, ceea ce credea şi ceea ce a făcut despre asta. În continuare, imaginea ei este cea a unei fete prostuţe şi nimic nu explică cum de s-a îndrăgostit de un ciudat care a provocat un genocid, sau de ce devotarea ei a crescut atât de mult încât a întors spatele familiei sale. Când soţul surorii ei a fost arestat pentru dizertaţie, Braun nu a făcut nimic să-l convingă pe Hitler să nu îl execute.

Deşi Eva Braun avea 33 de ani când a murit, există în continuare ceva melodramatic legat de ea, ca şi cum ar fi fost o adolescentă bosumflată. Eva a luat o supradoză de somnifere atunci când Hitler se distanţează de ea. Este geloasă pe atenţia pe care Fuhrerul i-o acordă câinelui său, şi îl loveşte uneori când stăpânul nu este în preajmă.

Este rebelă atunci când fumează ţigări, deşi lui Hitler nu-i convine, dar în continuare se supune dorinţelor lui, păstrându-şi relaţia în secret pentru că el vrea să menţină iluzia că este un fel de Dumnezeu şi se află deasupra unor nevoi atât de umane precum sexul sau relaţiile.

De fapt, nu este nimic interesant despre Eva exceptând fapul că ea era iubita secretă a lui Hitler. Totuşi, Eva îşi dorea foarte mult să se căsătorească cu Hitler, era îndrăgostită nebuneşte de el şi nu putea să suporte criticile familiei ei despre Adolf şi oamenii lui.

Însă autoarea Gortemaker vede în ea o femeie inteligentă, loială care se face resonsabilă, la un anumit nivel, de istoria omenirii pentru că nu a spus niciun cuvânt care să trădeze planurile lui Hitler. Gortemaker afirmă în cartea sa că tăcerea Evei faţă de faptele lui Hitler înseamnă că ea era de acord cu ele. Fapt care a dus la anumite controverse între autoare şi criticii germani care cred că "Nu poţi scrie ceea ce nu ştii " şi că materialul este "prea speculativ".

Eva Braun, un model pentru soţiile ofiţerilor de război

Şi sunt multe lucruri pe care Gortemaker şi restul oamenilor nu le ştiu despre Eva, scriu cei de la ForeignPolicy. Cu atât de puţine date exacte, Braun continuă să fie mai degrabă o metaforă decât o persoană în carne şi oase.

Braun poate fi, şi a şi fost în biografia scrisă de Angela Lambert: Viaţa pierdută a Evei Braun, un model pentru nevestele loiale ale ofiţerilor care s-au supus ordinelor lui Hitler.  Chiar mai mult, Eva reprezintă femeile politicienilor care stau loiale alături de bărbaţii lor , care trag naţiunea în război, femeile care se căsătoresc cu criminali în serie, condamnaţi pe viaţă, sau orice femeie care îşi apără iubitul deşi o brutalizează în fiecare noapte. Noi nu înţelegem aceste femei, aşa cum nu putem încă înţelege cum s-a petrecut întreaga chestiune nazistă, indiferent cât de mult analizăm trecutul istoric.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările