Şase militari răniţi, după un atac cu maşina la periferia Parisului. Un suspect a fost reţinut. Ce spun martorii care au asistat la atac

Şase militari răniţi, după un atac cu maşina la periferia Parisului. Un suspect a fost reţinut. Ce spun martorii care au asistat la atac

Vehicule de poliţie mobilizate la locul atacului FOTO Twitter @ClementLanot

Mai mulţi militari au fost răniţi după ce un vehicul a intrat în ei. Atacul a avut loc într-o suburbie a Parisului.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 15.43 Un suspect reţinut
 
Forţele de securitate franceze au reţinut pe o autostradă în direcţia Calais, nordul Franţei, un posibil suspect în cazul atacului de la periferia Parisului.

Forţele de securitate au deschis focul de mai multe ori asupra vehiculului în care se afla suspectul, iar acesta a fost rănit în timpul intervenţiei.

Potrivit unei surse judiciare citate de AFP, este vorba de un bărbat născut în 1980.

Ştirea iniţială

Şase militari au fost răniţi. Doi dintre ei se află în stare gravă, însă vieţile lor nu sunt în pericol, potrivit unui anunţ făcut de Prefectura Poliţiei. Victimele au fost transportate la spitalul Percy din Clamar, relatează France24, preluat de news.ro.
 
La volanul maşinii care a intrat în militari se afla un un bărbat.
 
Atacul a avut loc la Levallois-Perret, la nord-vest de Paris, în jurul orei locale 08.15 (09.15 ora României), când militarii ieşeau din cazarmă, potrivit BFMTV. 
 
O operaţiune a poliţiei este în curs, iar oamenii legii caută în prezent suspectul, care a fugit de la locul faptei, şi automobilul său, marca BMW.
 

Un atac planificat

Primarul din Levallois-Perret afirmă că a fost vorba de un atac planificat.

„Fără îndoială, a fost un act deliberat (…), acest vehicul îi aştepta“, a declarat Patrick Balkany, denunţând „o agresiune odioasă“.

Mai exact, bărbatul a parcat vehiculul pe contrasens, pe o alee din apropiere, şi l-a direcţionat brusc către militari după ieşirea acestora din cazarmă.

„BMW-ul a accelerat foarte repede, în momentul în care au ieşit. S-a întâmplat în centrul oraşului. S-a întâmplat foarte repede“, a subliniat edilul, potrivit BFM TV.

Militarii, membri ai Regimentul 35 de Infanterie, erau desfăşuraţi în cadrul operaţiunii Sentinelle, lansată în ianuarie 2015, după atacul de la Charlie Hebdo. În cadrul operaţiunii, 10.000 de militari, dintre care 3.000 în rezervă, sunt desfăşuraţi pentru teritoriul Franţei.

Miniştrii francezi de Interne Gerard Collomb şi ai Apărării Florence Parly i-au vizitat pe răniţii internaţi în spital după atac. Parly a declarat că a primit veşti „liniştitoare“ despre situaţia militarilor grav răniţi.

Atacul de de la Lavallois-Perret este al şaselea care a vizat militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle.

Ce spun martorii care au asistat la atac

 

Nadia LeProhon a fost luată prin surprindere după ce a auzit o bufnitură puternică, în afara imobilului în care locuieşte, la Levallois-Perret, la periferia Parisului, şi a ieşit în fugă afară, unde a văzut doi militari la pământ, transmite AP, potrivit news.ro.

Alţi militari fugeau după o maşină în viteză, strigând: „După el! Urmăriţi acea maşină!“.

Ea spune că încă mai aude strigătul pe care l-a auzit după coliziune.

„Nu voi uita niciodată acel strigăt, un strigăt de durere şi suferinţă“, a declaart ea pentru AP.

Jean-Claude Veillant, un locuitor în zonă, a declarat că a văzut doi militari în uniformă căzând la pământ, după ce a coborât la intrarea imobilului de 13 etaje în care locuieşte.

„A fost oribil“, a declarat el, adăugând că amândoi militarii păreau să fie în stare gravă şi că unul era inconştient.

Reprezentanţi ai poliţiei spun că şoferul i-a luat prin surprindere şi a intrat cu maşina în ei imeidat după ce au ieşit dintr-o clădire şi se îndreptau către vehiculele lor, pentru a începe o nouă misiune de patrulare.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat despre atac într-o reuniune pe teme de securitate programată anterior, dar şi în cadrul unei reuniuni a Cabinetului de miniştri.

Aflată în căutarea atacatorului, Poliţia Franceză verifică toate BMW-urile de culoare neagră găsite în trafic.

Reprezentanţi ai poliţiei au declarat că autorităţile se concentrează asupra urmăririi unui singur atacator, însă nu exclud să fi fost implicate şi alte persoane.

Potrivit unor oficiali, camere de supraveghere de la faţa locului au surprins imagini cu numere de înmatriculare ale maşinii şi şi-au exprimat speranţa ca aceste detalii să ajute în cadrul căutării.Miniştrii francezi de Interne Gerard Collomb şi ai Apărării Florence Parly i-au vizitat pe răniţii internaţi în spital după atac. Parly a declarat că a primit veşti „liniştitoare“ despre situaţia militarilor grav răniţi.

Atacul de de la Lavallois-Perret este al şaselea care a vizat militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle.

Secţia antiterorism a Parchetului din Paris a deschis o anchetă pentru „tentativă de asasinat împotriva unor persoane cu responsabilitate publică“.

Ancheta a fost încredinţată Direcţiei Regionale de Poliţie Judiciară,  Direcţiei Centrale a Poliţiei Judiciare şi Direcţiei Generale de Securitate Internă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: