O jurnalistă de investigaţii din Bulgaria, ucisă cu brutalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
viktoria marinova

Viktoria Marinova, jurnalistă bulgară de investigaţii, a fost ucisă, sâmbătă, în Bulgaria. Trupul victimei a fost găsit de poliţie în oraşul Ruse, pe malul Dunării.

În ultima sa emisiune, Viktoria Marinova i-a intervievat pe jurnalistul român Attila Biro, de la Rise project, şi pe bulgarul Dimitar Stoianov, de la Bivol, tema interviului fiind recenta reţinere a celor doi de către poliţie în apropierea oraşului Radomir, unde subiecţii unei investigaţii încercau să ardă documente legate de o fraudă cu fonduri europene.

Jurnalistul Attila Biro şi colegul său bulgar au fost reţinuţi pe 14 septembrie de Poliţia bulgară în timp ce documentau un caz de fraudă cu fonduri europene.

Autorităţile au stabilit că femeia a fost bătută şi agresată sexual înainte de a fi omorâtă. Corpul ei a fost găsit într-o zonă greu accesibilă, în nişte tufişuri, lângă Dunăre. Potrivit primelor elemente ale anchetei, ziarista a fost strangulată.

Cadavrul ziaristei de 30 de ani a fost găsit de un trecător, sâmbătă după-amiază, şi seara a fost identificat de familia femeii.

Potrivit presei, nu se ştie însă dacă această crimă are vreo legătură cu activitatea profesională a Victoriei Marinova.

Georgi Georgiev, şeful procuraturii din Ruse, şi directorul adjunct al poliţiei locale, Ilian Enchev, au spus, într-o conferinţă de presă, că sunt luate în calcul “toate variantele” cu privire la această crimă.

Majoritatea obiectelor personale ale jurnalistei lipseau în momentul în care jurnalista a fost găsită într-o zonă mai puţin aglomerată a promenadei din Ruse. Încă nu există suspecţi în acest caz.

Trupul neînsufleţit al femeii, lovită în cap şi strangulată, a fost descoperit sâmbătă într-un parc din oraş, a anunţat duminică procurorul regional din Ruse, Gheorghi Gheorghiev.

„Telefonul său mobil, cheile maşinii, ochelarii şi o parte din îmbrăcăminte au dispărut“, a indicat procurorul, precizând că anchetatorii examinează toate pistele legate atât de viaţa personală, cât şi de cea profesională a victimei.

Procurorul a explicat că un traumatism la cap a fost cauza decesului şi că până în prezent nu există date care să indice că asasinatul a fost comis de mai mult de o persoană.

Viktoria Marinova deţinea funcţia de director al postului de televiziune TVN şi era căsătorită cu patronul acestui post, care are şi una dintre cele mai mari companii de Internet din Bulgaria. Cei doi aveau împreună o fetiţă de 6 ani.

Victoria Marinova avea propria emisiune şi era implicată în afacerile soţului său, dar şi în numeroase acte de caritate şi activităţi sociale în Ruse. Forţele de ordine cercetează mai multe piste, dar spun că, pentru moment, nu există indicii care să arate că uciderea jurnalistei are legătură cu activitatea profesională.

Uciderea jurnalistei bulgare a fost condamnată de Harlem Desir, reprezentant al OSCE pentru Libertatea Presei, acesta cerând “o anchetă completă şi minuţioasă”.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a notat, pe Twitter, că ultimul articol al Victoriei Marinova avea ca subiect corupţia de stat.

Marinova este al treilea journalist ucis în Uniunea Europeană în mai puţin de un an, după Daphne Caruana Galizia, din Malta, şi Jan Kuciak, din Slovacia.

În cel mai recent clasament mondial al libertăţii presei, realizat de Reporteri fără Frontiere (RfF), Bulgaria ocupă locul al 111-lea din 180, de departe cel mai slab dintre statele UE.

Potrivit RfF, jurnaliştii bulgari de investigaţii sunt expuşi „unor numeroase forme de presiune şi intimidare“ şi trebuie să facă faţă „oligarhilor care exercită un monopol mediatic şi unor autorităţi suspectate de corupţie şi de legături cu crima organizată“.

Frecvenţa cazurilor de violenţe împotriva femeilor constituie, de asemenea, un fenomen preocupant în Bulgaria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite