O instanţă elenă a decis să blocheze extrădarea a trei soldaţi turci, care au cerut azil politic după lovitura de stat eşuată

O instanţă elenă a decis să blocheze extrădarea a trei soldaţi turci, care au cerut azil politic după lovitura de stat eşuată

FOTO Getty Images

Magistraţii eleni au decis luni după-amiază să blocheze extrădarea a trei soldaţi turci, care solicitat azil politic în Grecia după lovitura de stat eşuată de la 15-16 iulie împotriva regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ankara susţine că cei trei soldaţi turci au jucat un rol în organizarea puciului eşuat şi au fost catalogaţi drept ”trădători”. Între timp, soldaţii dezmint acuzaţiile legate de implicarea în lovitura de stat din noaptea de 15-16 iulie.

Acest proces a subliniat relaţiile bilaterale extrem de tensionate dintre Ankara şi Atena, doi aliaţi importanţi ai NATO care sunt în dezacord cu privire la problema Ciprului şi a spaţiilor aeriene suverane de deasupra Mării Egee.

”Sunt foarte mulţumit cu această decizie judecătorească, ei nu ar trebui să fie extrădaţi... Instanţa a fost obiectivă”, a declarat avocatul soldaţilor turci, Stavroula Tomara.

Procurorii au argumentat că viaţa soldaţilor turci ar putea să fie pusă în pericol dacă aceştia se întorc în Turcia.

Cei trei soldaţi se numără printre cei opt militari turci care riscă să fie extrădaţi de autorităţile elene în custodia Ankarei. Printre aceştia se numără trei maiori, trei căpitani şi doi sergenţi-maiori.

În prima instanţă, autorităţile elene au respins solicitările de azil politic depuse de cinci dintre soldaţii turci. Însă, aceştia au lansat un apel în justiţie.

Ultima decizie a magistraţilor eleni stipulează că soldaţii trebuie să fie imediat eliberaţi, iar statutul lor de solicitanţi de azil este recunoscut până la o hotărâre judecătorească finală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: