O înregistrare dezvăluie cum Rusia a încercat să direcţioneze milioane de dolari spre partidul Liga al lui Matteo Salvini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matteo Salvini FOTO EPA-EFE
Matteo Salvini FOTO EPA-EFE

BuzzFeed News a obţinut o înregistrare audio de la o întâlnire ce a avut loc între un consilier al lui Matteo Salvini, cel mai puternic lider de extremă-dreapta din Europa, şi alţi cinci bărbaţi, în care se negociază termenii unei înţelegeri în urma căreia zeci de milioane de dolari din bani ruşi aveau să fie canalizaţi spre partidul Liga al lui Salvini.

Înregistrarea dezvăluie ce erau dispuse să facă cele două părţi pentru a ascunde faptul că beneficiarul înţelegeri avea să fie partidul lui Salvini – o încălcare a legii electorale din Italia, care le interzice partidelor politice să accepte donaţii mari din străinătate.

La întâlnire nu a participat Salvini însuşi, care a fost descris de către ruşi, în întregistrare, drept „Trump al Europei“, dar era în Moscova la acea vreme. Participant la întâlnire a fost Gianluca Savoini, consilier de încredere al lui Salvini.

Revista italiană L'Espresso a publicat, în luna februarie, o serie de cazuri care pun în evidenţă legăturile dintre personalităţi marcante ale formaţiunii de extreamă dreapa Liga, condusă de vicepremierul italian Matteo Salvini şi Rusia.

Savoini este fost purtător de cuvânt al vicepremierului Italiei şi şefului Ligii, Matteo Salvini, iar acum participă la întruniri cu politicieni ruşi de rang înalt. 

Liga nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a edifica relaţii economice şi ideologice strânse cu Rusia. Reprezentanţi ai Ligii au făcut frecvente călătorii în Rusia şi au apărut în mod regulat în presa controlată de stat de acolo. Claudio d'Amico, consilier pentru politică externă al partidului, a fost observator la  alegeri prezidenţiale din Rusia, iar în prealabil el a fost unul din observatorii controversatului referendum privind anexarea Crimeei de către ruşi în 2016. Savoini  a confirmat pentru ziarul italian „La Repubblica“ că  a fost prezent la întrunirile dintre Salvini şi membri ai Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei.

BuzzFeed subliniază că nu a reuşit să-i identifice pe ruşii din întâlnirea de la Metropol, dar întregistrările oferă indicii clare că figuri guvernamentale de nivel înalt de la Moscova sunt la curent cu negocierile. Negociatorii ruşi pot fi auziţi referindu-se la „întâlnirea de ieri“, fără să precizeze cine a participat, precizând de două ori că vor trebui să ofere detaliile „vicepremierului“ .

Liderul Liga a negat vehement că ar fi primit vreodată bani străini pentru finanţarea partidului său.

Însă înregistrările de la Metropol oferă primele dovezi clare de tentativele clandestine ale Rusiei de a finanţa mişcările naţionaliste ale Europei şi aparenta complicitate a unor figuri importante din extrema-dreaptă în aceste încercări.

Deşi nu este clar dacă înţelegerea negociată la hotelul Metropol a fost vreodată executată sau dacă Liga chiar a primit vreo finanţare, existenţa înregistrării unei negocieri detaliate ridică întrebări serioase legate de încălcarea legilor italiene, legăturile dintre Moscova şi Liga lui Salvini şi integritatea alegerilor europarlamentare din mai.

În deschiderea discuţiilor, Savoini, care este descris de către presa italiană ca fiind mâna dreaptă a lui Salvini în Rusia, a fost explicit în ceea ce priveşte marea ambiţie politică din spatele înţelegerii.

„Salvini este primul om care vrea să schimbe toată Europa“, a spus el. Numind aliaţi naţionalişti de pe tot continentul, precum Le Pen din Franţa şi partidul AfD din Germania, italianul concluzionează: „Vrem cu adevărat să începem să avem o alianţă minunată cu aceste partide care sunt pro-Rusia“.

Răspunsul ruşilor a fost unul pozitiv. Ei pot fi auziţi descriindu-l pe Salvini drept „capul“ mişcărilor naţionaliste de extremă-dreapta ale Europei, care se întind din Italia, până în Suedia şi Finlanda. 

Negocierea, care a durat o oră şi 15 minute, întreruptă de pauze de ţigară şi alimentată de multe cafele, implica o mare companie petrolieră rusă, care vindea 3 milioane de tone de combustibil în decursul unui an către compania petrolieră italiană Eni pentru o sumă de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Vânzările şi achiziţiile aveau să fie făcute prin intermediari, vânzătorii aplicând reduceri acestor tranzacţii. 

Discountul ar fi valorat în jur de 65 de milioane de dolari.

Participanţii la discuţii au fost clari că scopul înţelegerii şi că mecanismul de reducere aveau rolul de a susţine Liga, în special în campania sa pentru europarlamentare.
 

Savoini şi ceilalţi doi italieni prezenţi la întâlnire au spus clar că nu vor să facă bani pentru ei înşişi. „Ne bazăm pe susţinerea unei campanii politice care să fie în beneficiul reciproc al celor două ţări“.

Ruşii au cerut un „comision“ în plus pentru ei – descris ulterior, eufemistic, drept „o sumă care să fie returnată“ ruşilor - şi Savoini a acceptat.

Publicaţia L’Espresso a dezvăluit, în februarie, detalii despre acordul privind vânzarea a trei milioane de tone de combustibil diesel către o companie italiană, un contract comercial care maschează sprijinul Rusiei pentru formaţiunea ministrului de Interne italian Matteo Salvini în campania pentru alegerile europarlamentare.  

Conform publicaţiei, negocierile pentru finanţarea Ligii s-au desfăşurat în secret în ultimele luni, fiind vorba despre întâlniri, călătorii, emailuri şi un draft de contract, de o parte aflându-se Gianluca Savoini, un fidel al lui Salvini, iar de cealaltă, oameni ai preşedintelui rus Vladimir Putin. „Cel puţin trei milioane de tone de combustibil diesel vândute unei companii italiene de o companie rusă.

 O tranzacţie mulţumită căreia Kremlinul ar putea revigora conturile formaţiunii lui Salvini înaintea alegerilor europene din mai”, scria atunci publicaţia despre ancheta desfăşurată sub titlul generic „Cartea Neagră a Ligii”, precizând că nu este sigur dacă acordul a fost finalizat, dar că deţine informaţii privind diferite acţiuni desfăşurate la Roma, Milano şi Moscova, având drept unic scop finanţarea formaţiunii lui Salvini.

 Publicaţia italiană nota că în momentul în care a finalizat ancheta jurnalistică, nu ştia dacă acordul a fost încheiat şi în ce termeni. „Dacă ceea ce am auzit a fost transpus în practică, ne-am putea afla în faţa unui paradox: un partid naţionalist, Liga lui Salvini, finanaţat în campania pentru următoarele alegeri europene de o companie de stat din Rusia. Pe scurt, principala forţă politică din Guvernul italian este susţinută de Putin, inamicul numărul 1 al Uniunii Europene. Toate acestea au fost negociate la Moscova de un om, Savoini, care nu avea nicio caliate nici pentru a discuta despre petrol şi nici despre finanţarea Ligii”, scria L’Espresso.

La sfârşitul întâlnirii, ambele părţi păreau a fi optimiste în legătură cu ăncheierea unei înţelegeri. „În legătură cu viitorul contract, cred că avem toate informaţiile“, a spus unul dintre ruşi. „Înţeleg urgenţa“, a adăugat el. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite