O delegaţie a PE, care anchetează un conflict de interese al premierului ceh, a primit ameninţări cu moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O misiune a Parlamentului European care anchetează un presupus conflict de interese al premierului ceh Andrej Babis a spus vineri că personalul său a primit mesaje jignitoare şi chiar ameninţări cu moartea în timpul vizitei sale în Cehia, relatează AFP.

Miliardarul, un politician populist, este acuzat de presupusă fraudă cu fonduri europene, dar şi de conflict de interese ca om de afaceri. Babis neagă acuzaţiile.

Cei cinci membri ai Comitetului de buget din PE au avut întâlniri timp de două zile cu oficiali cehi în cadrul anchetei, moment în care s-au confruntat cu ameninţări din partea unor „extremişti”.

„Am avut de-a face în repetate rânduri cu diverse ameninţări”, a declarat presei la Praga eurodeputatul ceh Tomas Zdechovsky, precizând că el însuşi a primit ameninţări cu moartea din partea unor „extremişti” – fără a da şi alte detalii.

„Sunt foarte îngrijorată de această situaţie”, a declarat europarlamentara germană Monika Hohlmeier, şefa comitetului, care a spus că Cehiei îi lipseşte „un sistem clar şi responsabil (...) pentru identificarea conflictelor de interese”.

În replică, premierul ceh, care a refuzat să se întâlnească cu delegaţia europeană, i-a numit vineri „trădători şi informatori” pe Zdechovsky şi pe un alt eurodeputat ceh, Mikulas Peksa, membru al aceluiaşi comitet, şi a adăugat că Monika Hohlmeier este „un pic dezechilibrată” şi „nu ştie nimic despre cum funcţionează subvenţiile europene”.

Babis susţine că imperiul agro-industrial Agrofert pe care l-a fondat înainte de a intra în politică, care include şi un grup de presă influent, a fost vândut unui fond tocmai pentru a evita orice conflict de interese, în conformitate cu o lege din 2017. Registerele de proprietate arată însă că el şi familia sa încă obţin profit din afacere.

Babis a fost un agent al poliţiei secrete comuniste în anii 80, iar în prezent conduce o coaliţie minoritară de centru-stânga între mişcarea sa populistă ANO(YES) şi democraţii sociali de aripă stângă. Supravieţuirea sa în Parlament e asigurată de susţinerea informală a Partidului comunist de extremă stângă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite