O barză terorizează un sat din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un „bărzoi“ atacă orice suprafaţa lucioasă în care-şi vede reflexia, în încercarea de a scăpa de „rival“ FOTO Der Spiegel
Un „bărzoi“ atacă orice suprafaţa lucioasă în care-şi vede reflexia, în încercarea de a scăpa de „rival“ FOTO Der Spiegel

În folclorul european, barza simbolizează fertilitatea şi norocul, însă, după această vară, locuitorii unui sat din Germania vor asocia aceste păsări mari cu notele de plată ale mecanicilor auto şi ale geamgiilor. Iar asta deoarece o barză sălbatică atacă maşinile şi geamurile caselor sătenilor.

Conform presei locale, un „bărzoi“ patrulează străzile satului Bergholz, atacând maşini şi case. Primarul Ulrich Kersten a mărturisit unui post de televiziune că cel puţin patru maşini au fost avariate de barză, cauzând stricăciuni cuprinse între 300 şi 1.000 de euro, în funcţie de modelul maşinii.

La început, rezidenţii nu erau siguri de unde provin îndoiturile şi zgârieturile de pe maşinile lor, până când o familie nu a văzut barza distrugând automobilul. O altă familie s-a trezit speriată la 5 dimineaţa când barza a atacat fereastra casei, relatează „Der Spiegel“.

Această barză îşi vede reflexia în geamurile maşinilor sau caselor şi crede că are un rival pe teritoriul său. Ea încearcă doar să scape de competiţie şi loveşte cu ciocul“, explică Helmut Eggers, şeful Uniunii Conservatoare de protecţie a naturii şi biodiversităţii.

În speranţa prevenirii unor viitoare stricăciuni făcute de barză, localnicii au început să-şi acopere maşinile şi geamurile cu pături şi cartoane. Eggers spune că a auzit de numeroase asemenea incidente în ultimii ani şi le cataloghează ca fiind „un comportament biologic normal“. Biologul dă vina pe îmbunătăţirile aduse materialelor industriale, care le face mult mai lucioase.

„Lupta“ cu rivalul reflectat în suprafeţele lucioase face rău nu doar automobilelor şi caselor. Păsările se rănesc destul de rău făcând asta şi, spune Eggers, asta arată că există o mare problemă pentru cele 830 de perechi de berze care şi-au făcut cuibul în zonă. Distrugerea habitatului natural al păsărilor le-a împins spre zonele urbane.

Distrugerea locurilor unde se hrănesc le-a făcut să caute mâncare în curţile oamenilor şi pe stradă. Asta înseamnă că vor intra din ce în ce mai des în contact cu aceste reflexii“, spune Eggers pentru „Der Spiegel“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite