Nu trageţi în Teodor Baconschi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoi

După ce interviul dat ziarului Adevărul de ministrul Teodor Baconschi a făcut înconjurul Europei, a venit şi rândul preşedintelui Băsescu să se exprime. Şeful statului a declarat, acum câteva ore, la Guvern, că România nu trebuie să denunţe unilateral monitorizarea pe Justiţie şi nici să condiţioneze aderarea Croaţiei. Dar ce înseamnă această delimitare?

Un pumn în plină figură tras de către preşedinte ministrului său de externe, într-un moment delicat, atât în plan european cât şi în cel al politicii interne.
Preşedintele României se poate dezice acum de afirmaţiile ministrului de externe, mai ales după ce a văzut reacţiile extrem de negative, din interior şi din întreaga Europă. Dar cu greu va putea convinge pe cineva că riposta pe Schengen nu fusese asumată şi dinspre Preşedinţie - aşa cum ne asigură surse extrem de bine informate, situate aproape de persoana şefului statului.


De altfel, în mediile politice informate şi în cele diplomatice circula de mai mult timp ideea unor măsuri de retorsiune la adresa nucelului dur al Uniunii, Franţa şi Germania. Doar scrisoarea miniştrilor de interne francez şi german venită, în mod neaşteptat, înainte de Crăciun, a precipitat lucrurile. Surse diplomatice afirmă că furia Parisului şi Berlinului a fost determinată de un interviu acordat de preşedinte ziarului „România liberă", în care acesta afirma că nu are nevoie să se întâlnească cu Nicolas Sarkozy pentru a discuta despre problemele din relaţiile româno-franceze. Dar şi de atitudinea ostilă a aceluiaşi preşedinte Băsescu la ultimul Consiliu European, din 16-17 decembrie.


Nici condiţionarea aderării Croaţiei nu este chiar o noutate din partea României. La Bruxelles, această conduită era deja cunoscută de mai multe luni, aşa cum de altfel ne-a şi declarat vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Svoboda.


Dar faptul că şeful statului s-a delimitat de afirmaţiile ministrului său de externe are şi un efect pozitiv: pune punct unui val de critici la adresa României, şi stopează, cel puţin pe moment, alte replici absurde dinspre Bucureşti. Nu mai departe decât ieri, parlamentari din Comisiile de Politică Externă se declarau gata să recomande respingerea ratificării unei modificări a Tratatului de la Lisabona, prin care Germaniei i se conferă trei europarlamentari în plus faţă de numărul stabilit deja. O reacţie infantilă şi păguboasă pentru interesul naţional. Un război poltic cu Germania ne mai lipseşte, că în rest le avem pe toate!


Poate că preşedintele Băsescu a realizat, în al treisprezecelea ceas, cât de mult rău pot face României actele nesăbuite de răzbunare pentru eşecul aderării noastre la Spaţiul Schengen în martie 2011.O face însă târziu şi cu un preţ mare pentru climatul politic şi civic de la noi dar, probabil, mic pentru domnia sa: decapitarea încă unui intelectual din anturajul său politic. Teodor Baconschi este pus acum să plătească singur oalele sparte.
Măcar poate avea o satisfacţie: nu e primul, ci completează o listă lungă şi glorioasă. Listă care, probabil, nu e închisă, deşi în jurul preşedintelui au mai rămas puţine capete de intelectuali care să fie rostogolite, la nevoie, pe treptele Palatului Cotroceni.

P.S. : Preşedintele Băsescu declară că îşi asumă răspunderea politică pentru eşecul aderării la Spaţiul Schengen. Ce-o fi însemnând asta? Un lider îşi asumă răspunderea politică prin demisie, aşa cum a făcut Charles de Gaulle în 1969, retrăgându-se la Colombey-les-deux Eglises. Nu l-a blamat nimeni pentru asta. Ba chiar, azi, se spune că micul sat ar fi un fel de a doua capitală a Franţei. Dar preşedintele României nu va demisiona. Aşa că povestea cu asumarea răspunderii nu poate fi decât o glumă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite