Nu există că „Moş Crăciun nu există”. O dieceză italiană a prezentat scuze publice după ce un episcop le-a spus copiilor că Moş Crăciun e o invenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Un episcop din Sicilia a atras nemulţumirile unor părinţi şi a stârnit o dezbatere în presa italiană, după ce le-a spus unor copii că Moş Crăciun nu există. Dieceza romano-catolică de care aparţine acesta le-a prezentat scuze părinţilor ulterior, scrie presa internaţională

„Moş Crăciun nu există, iar compania Coca Cola, dar nu numai, se foloseşte de imaginea sa pentru a se prezenta ca posesoare de valori bune", declarase episcopul de Noto, Antonio Stagliano, în faţa copiilor, de Sfântul Nicolae, potrivit presei italiene.

Într-un mesaj în care se prezentau scuze, directorul de comunicare al diecezei Noto, Alesasandro Paolino, a precizat că episcopul a încercat de fapt să amintească de adevăratul înţeles al Crăciunului. El a menţionat că episcopul a vrut să sublinieze că Moş Crăciun este inspirat din povestea Sfântului Nicolae.

„În primul rând, în numele episcopului, îmi exprim tristeţea pentru această declaraţie, care i-a dezamăgit pe cei mici, şi vreau să precizez că intenţiile monseniorului Sagliano au fost cu totul diferite”, a precizat Paolino, adăugând că episcopul a vrut să îi facă pe copii să se gândească asupra înţelesul sărbătorii de Crăciun.

Stagliano le-a spus copiilor că Nicolae era un sfânt care aducea daruri săracilor, nu cadouri. „În tradiţia anglo-saxonă, el a devenit Moş Crăciun, dar cu siguranţă nu Moş Crăciunul creat de Coca Cola", a explicat episcopul copiilor, potrivit dpa.

Într-un interviu pentru La Repubblica, episcopul a declarat că nu le-a spus copiilor că Moş Crăciun nu există, însă a simţit că era necesar să se facă o distincţie între „ce este real şi ce nu este real”. 

„Un fapt real a ieşit la suprafaţă, Crăciunul nu le mai aparţine creştinilor. Atmosfera de sărăbătoare, cu lumini şi shopping, a luat locul Crăciunului”, a adăugat el.

Sfântul Nicolae din Myra, a cărui sărbătoare este la 6 decembrie, este adesea considerat modelul original al figurii lui Moş Crăciun în tradiţia europeană. Un rol important în crearea mitului l-a avut poemul pastorului american Clement Clarke Moore, care îl prezenta pe Sfântul Nicolae ca şi un personaj simpatic, dolofan şi zâmbitor, care împarte cadouri şi călătoreşte cu o sanie trasă de reni. Publicat pentru prima dată în ziarul american Sentinel pe în 1823, poemul a devenit în anii următori foarte căutat, ajungând în mai multe cotidiane din Statele Unite şi fiind tradus şi publicat în întreaga lume.

În 1860, ilustratorul cotidianului Harper's Illustrated Weekly, Thomas Nast, a publicat un desen al lui Moş Crăciun, îmbrăcat într-un costum roşu ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele. Pornind de la acest desen, Nast a lucrat în următorii 30 de ani pentru a contura principalele caracteristici vizuale ale mitului. De asemenea, el este şi cel care a promovat ideea că reşedinţa lui Moş Crăciun se află la Polul Nord. În 1931, Moş Crăciun a ajuns la identitatea vizuală cunoscută astăzi printr-o campanie publicitară realizată Coca-Cola.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite