Novorusia, proiectul lui Putin, eroare politică imposibil de guvernat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. FOTO Alexei Druzhinin/AFP/Getty Images
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. FOTO Alexei Druzhinin/AFP/Getty Images

Novorusia este denumirea regiunii istorice din sudul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei, pierdută de Imperiul Otoman în secolul al XIII-lea în favoarea ţarilor ruşi. Separatiştii proruşi din estul Ucrainei cer recreerea Novorusiei şi formarea unui stat independent, iar preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat Novorusia în ultimul său maraton televizat, însă şansele reale ca Noua Rusie să formeze centrul unei noi ţări  sunt dezbătute de specialişti.

În cazul în care cerinţele separatiştilor s-ar împlini, iar estul şi sudul Ucrainei ar ieşi de sub autoritatea puterii centrale de la Kiev, protestele s-ar putea stinge şi ar preveni o incursiune militară rusească sau anexarea la Federaţia Rusă, aşa cum s-a întâmplat în cazul Crimeei, deşi studiile recente demonstrează că majoritatea populaţiei locale nu doreşte secesiunea, notează Bloomberg.

Ideea unei reînvieri a Novorusiei a fost folosită drept slogan de protestatarii anti-Kiev şi în materialele acestora răspândite pe reţelele de socializare. Numai „Dumnezeu ştie” de ce Uniunea Sovietică a cedat teritoriul către Ucraina, la începutul secolului XX, a declarat şi liderul rus Vladimir Putin, în aprilie, în timpul unei emisiuni televizate.

În ciuda acestor presiuni separatiste, nu există niciun dubiu că recreerea Novorusiei ar doborî Ucraina. Noile graniţe cerute de protestatari presupun ca noul stat să cuprindă mai mult de o treime din populaţia Ucrainei, concentrată în zona de est puternic industrializată, precum şi toată zona cu deschidere la Marea Neagră. Mai mult, teritoriul respectiv este traversat şi de o importantă conductă de gaze naturale care face legătura între Rusia şi ţările din Uniunea Europeană.

Una dintre ipotezele dezirabile pentru Putin ar fi evitarea anexării Novorusiei, în favoarea câştigării independenţei faţă de Ucraina. O astfel de desfăşurare a evenimentelor ar scuti Moscova de cheltuielile cu reabilitarea infrastructurii dezastruoase şi susţinere populaţiei în curs de îmbătrânire, potrivit lui Christian Caryl, fost jurnalist în Ucraina, expert în cadrul unui think-tank din Londra. La toate acestea se adaugă şi probleme întâmpina te tânărul guvern de la Kiev, care nu are forţele necesare pentru a preveni fragmentarea ţării, adaugă expertul englez.

Deşi majoritatea locuitorilor din estul şi sudul ţării vorbesc limba rusă, harta demografică este mult mai complexă de atât, subliniază Svitlana Kobzar, analist politic în cadrul unui ONG de cercetare cu sediul la Bruxelles. „Există regiuni diferite, elite diferite. Există divergenţe şi între oraşe şi sate”, a declarat Kobzar, citată de Bloomberg.

Nu mai puţin important este faptul că mulţi ucraineni din sud şi din est se opun unei guvernări proruse, iar majoritatea reprezentanţilor aceleiaşi populaţii nu consideră că Viktor Ianukovici mai este preşedintele legitim al ţării, potrivit unor sondaje realizate în iarna anului trecut şi primăvara acestui an, în ciuda insistenţelor Moscovei.

Obiectivul pe termen scurt al lui Putin este transformarea Ucrainei într-o ţară „imposibil de guvernat”. Separatiştii „nu au un scop comun. Există numeroase diferenţe chiar în interiorul acestei mişcări”, explică Kobzar.

 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite