Noul preşedinte al Ucrainei, tratat cu refuz de Parlament

Noul preşedinte al Ucrainei, tratat cu refuz de Parlament

Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski

Rada Supremă a Ucrainei, în şedinţa de miercuri, convocată la iniţiativa noului preşedinte Volodimir Zelenski, a refuzat să analizeze două proiecte de lege iniţiate de acesta referitoare la modificarea sistemului electoral.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numărul voturilor exprimate nu a fost suficient pentru înaintarea documentelor spre dezbatere de către Parlament. "Regret, dar nu am putut să includem niciunul din proiectele de lege pe ordinea de zi" - a declarat preşedintele Parlamentului, Andrei Parubii.
 
Iniţiativa lui Zelenski privind modificarea legislaţiei electorale a obţinut doar 92 de voturi, iar proiectul privind procedura de desfăşurarea a achiziţiilor pentru nevoile campaniei electorale 127 de voturi. 

Volodimir Zelenski a propus modificarea legislaţiei electorale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, după o serie de consultări pe această temă cu liderii grupurilor parlamentare din Rada Supremă.

 Potrivit unui deputat prezent la aceste consultări, primul amendament propus de Zelenski a fost eliminarea sistemului electoral majoritar, pe baza căruia au fost aleşi jumătate dintre deputaţii actualei legislaturi ucrainene. „Al doilea amendament vizează reducerea pragului electoral pentru alegerile parlamentare la 3%” – a explicat deputatul. În Ucraina, pragul electoral pentru alegerile parlamentare este de 5%.
 
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Grupul sociologic Rating, peste 70% dintre ucrainenii chestionaţi susţin dizolvarea Radei Supreme de la Kiev, anunţă organizaţia pe site-ul instituţiei.
 
"Peste 70% dintre repondenţi susţin dizolvarea Radei Supreme de la Kiev şi desfăşurarea de alegeri parlamentare anticipate în Ucraina", arată sondajul. Cel mai mare procentaj se înregistrează în sudul şi estul Ucrainei, peste 80%, în timp ce în unele regiuni procentajul este de 60% în rândul celor chestionaţi", arată rezultatele sondajului. 
 
Majoritatea celor chestionaţi au declarat că vor sprijini în alegerile parlamentare anticipate Partidul În Serviciul Poporului, 10,5% au declarat că susţin Platforma de Opoziţie - Pentru Viaţă şi doar 8,8% vor da votul lor în favoarea BPP - Solidaritatea. Restul partidelor au acumulat câte 8% din voturi, fiecare. Sondajul a fost realizat în perioada 16 - 21 mai, pe întreg teritoriul Ucrainei, excepţie făcând teritoriile din Donbas. Au fost chestionate 2.000 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, marja de eroare a sondajului fiind de 2,2%.
 
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat dizolvarea Radei Supreme de la Kiev, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI. Volodimir Zelenski a semnat un decret privind dizolvarea Radei Supreme şi a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate din Ucraina pentru 21 iulie 2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: