Noul premier al Cataloniei a evitat la ceremonia de învestire să jure că va respecta Constituţia spaniolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul premier al Cataloniei, separatistul Quim Torra, şi-a preluat funcţia joi, la Barcelona, fără să jure credinţă Constituţiei spaniole, ci doar ”voinţei poporului catalan”, relatează AFP.

Niciun reprezentant al Guvernului central nu a asistat la această ceremonie, o mărturie a tensiunilor puternice între Barcelona şi Madrid.

Torra, un membru al aripii dure a mişcării separatiste, a fost ales luni preşedinte al Cataloniei de către Parlamentul regional şi a promis imediat ”să construiască un stat independent”.

Un editor în vârstă de 55 de ani, nou intrat în politică, el nu s-a angajat să respecte Constituţia spaniolă, nici pe regele Felipe al VI-lea şi nici statutul Cataloniei, care reglementează atribuţiile acestei regiuni autonome.

La fel cum a făcut predecesorul său Carles Puigdemont în ianuarie 2016, el a promis ”să-şi îndeplinească cu loialitate obligaţiile de preşedinte al Generalitat (Guvernul catalan), să fie loial voinţei poporului Cataloniei, reprezentat de Parlamentul Cataloniei”.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a decis să nu trimită niciun reprezentant la această ceremonie. El a anunţat într-un comunicat că Executivul regional a ”încercat să impună nivelul delegaţiei guvernamentale, ceea ce nu s-a acceptat”.

”Guvernul consideră în plus că tipul de ceremonie organizată de Generalitat aduce atingere propriei demnităţi a instituţiei”, se arată în comunicat.

Această regiune din nord-estul Spaniei, cu 7,5 milioane de locuitori, nu avea preşedinte de aproape şapte luni.

Ea a fost plasată sub tutela directă a Madridului după proclamarea zadarnică a unei ”republici catalane” la Barcelona, pe 27 octombrie.

Torra consideră că ”premierul legitim” rămâne Carles Puigdemont.

Fostul premier regional se află în Germania, unde aşteaptă să afle dacă va fi predat Spaniei, care vrea să-l judece de ”rebeliune”, o infracţiune de care dacă va fi găsit vinovat riscă până la 30 de ani de închisoare.

Ceremonia s-a desfăşurat - în câteva minute - într-o sală secundară a palatului în care îşi are sediul Guvernul regional.

Torra nu a primit medalionul simbolic împodobit cu steagul catalan tradiţional - remis în mod tradiţional predecesorilor săi.

Editorul a fost foarte criticat, atât în regiune, cât şi în afara ei, din cauza unor scrieri insultătoare la adresa spaniolilor - pe care organizaţia SOS Rsism din Catalonia le-a denunţat drept ”un discurs periculos, iresponabil şi inacceptabil”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite