Noul Parlament bulgar s-a întrunit în prima sesiune, în condiţii de impas politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul Parlament bulgar s-a reunit marţi în prima sa sesiune, în urma alegerilor anticipate de la 12 mai, după care conservatorii şi socialiştii au eşuat să obţină o majoritate suficientă pentru a forma un guvern, relatează AFP.


"Am plonjat într-o criză politică, socială, economică şi totodată parlamentară. Să nu agravăm crizele, ci să le rezolvăm una câte una", a îndemnat şeful statului, Rosen Plevneliev, într-un discurs în faţa deputaţilor.

Preşedintele a îndemnat din nou la formarea rapidă a unui guvern cu priorităţi clare, care să permită ieşirea din impas şi să răspundă aşteptărilor populaţiei în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă şi creşterea economică.

El va organiza consultări cu partidele politice pe 23 mai şi va încredinţa, în urma acestora, un mandat de formare a unui guvern, cel mai probabil conservatorilor, care s-au clasat primii după vot.

Mihail Mikov, ales preşedinte al Parlamentului

Mihail Mikov, din partea Coaliţiei pentru Bulgaria, a fost ales în funcţia de preşedinte al celei de-a 42-a Adunări Naţionale a Bulgariei. În sprijinul candidaturii socialiştilor au votat parlamentari din partea Partidului Socialist Bulgar şi Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, iar reprezentanţii fostului partid de guvernământ de centru-dreapta, GERB, au votat împotrivă.

Pentru alegerea lui Mikov au votat 118 deputaţi, iar 97 au votat împotrivă. Vicepreşedinţi ai noului Legislativ de la Sofia au fost aleşi Maia Manolova, din partea Partidului Socialist Bulgar, şi Hristo Biserov, din partea Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi.

Partidul conservatro (GERB) al fostului premier Borisov a obţinut, în urma alegerilor anticipate,  97 din cele 240 de mandate câte are Parlamentul unicameral, un scor net inferior celui din 2009 (117 mandate).

Partidul Socialist Bulgar (PSB, fost comunist) a obţinut 84 de mandate, partidul minorităţii turce musulmane (MDL) 36, iar ultranaţionaliştii din cadrul Ataka 23.

Foarte izolat, partidul GERB nu are nicio şansă să obţină o susţinere în vederea formării unui guvern, apreciază unii observatori. Borisov a declarat, totuşi, în faţa alegătorilor săi, că propune un cabinet minoritar, chiar dacă nu va fi aprobat.

Fostul karateka vrea să ceară totodată anularea rezultatelor scrutinului. Descoperirea unei presupuse fraude electorale vaste, cu o zi înainte de alegeri, a provocat reacţii din partea tuturor partidelor, care nu aveau dreptul să se exprime, având în vedere că se încheiase campania electorală.

Partidul său are termen până miercuri să strângă 84 de semnături de la deputaţi, necesare în vederea depunerii în mod oficial a cererii la Curtea Constituţională.

În cazul în care Borisov eşuează să formeze un guvern, socialiştii vor încerca să formeze un cabinet anticriză alcătuit din experţi, al cărui obiectiv declarat este scoaterea ţării, cea mai săracă din Uniunea Europeană (UE), dintr-o gravă criză socială şi economică.


Doisprezece membri ai noului legislativ au fost securişti

Doisprezece membri ai noului Parlament bulgar au fost deconspiraţi ca agenţi secreţi ai fostei Securităţi de Stat comuniste (DS), relatează site-ul Novinite.com.

Potrivit site-ului desebg.com, dedicat dosarelor secrete ale fostei Securităţi de Stat, toate cele patru partide care au depăşit pragul de 4% şi au obţinut mandate în noul Parlament au foşti spioni comunişti în cadrul lor.

Partidul Socialist Bulgar (PSB) şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL) a etnicilor turci vor avea câte patru parlamentari ce au avut legături cu fostul serviciu secret comunist, în timp ce GERB va avea trei. Formaţiunea ultranaţionalistă Ataka va avea un parlamentar care a colaborat cu DS.

Parlamentul unicameral bulgar are în total 240 de mandate.

O verificare efectuată în aprilie de Comisia Dosarelor, care investighează arhivele fostei Securităţi comuniste, a stabilit că 143 de candidaţi pentru mandate de parlamentari au fost agenţi DS şi din cadrul serviciilor de informaţii militare.

Din Parlamentul anterior au făcut parte 11 foşti agenţi DS.
 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite