Noul cancelar austriac Sebastian Kurz se autopropune mediator între statele din estul şi vestul Uniunii Europene

Noul cancelar austriac Sebastian
Kurz se autopropune mediator între statele din estul şi vestul Uniunii Europene

Sebastian Kurz FOTO Arhivă

Sebastian Kurz a efectuat prima sa vizită în calitate de cancelar al Austriei la Bruxelles, vrând astfel să dea asigurări că nu va conduce un guvern care se va îndepărta de Uniunea Europeană (UE) după alianţa făcută de partidul său conservator cu Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă).

Ştiri pe aceeaşi temă

În contextul în care Austria se pregăteşte de preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE în al doilea semestru al anului viitor, după Bulgaria şi înaintea României, Kurz s-a autopropus să fie mediator între estul şi vestul blocului comunitar.

„Vrem să ajutăm la depăşirea crizelor existente“, a declarat Kurz miercuri după o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani.

În opinia tânărului cancelar austriac, ţara sa ar putea fi un punct de legătură în politica privind refugiaţii.

Cotele obligatorii cu privire la repartizarea refugiaţilor în interiorul UE divizează şi acum statele membre, Polonia şi Ungaria opunându-se acestei măsuri decise de Bruxelles.

Kurz s-a alăturat în cadrul acestei dezbateri poziţiei preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, care a calificat cotele ca fiind „extrem de conflictuale“ şi „ineficiente“, transmite agenţia de presă DPA, preluată de Agerpres în pagina electronică.

Pe de altă parte, noul cacelar austriac a pledat pentru dezvoltarea relaţiilor diplomatice între ţara sa şi Israel.

După cooptarea extremei drepte la guvernare în Austria, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat rezervele faţă de viitorul relaţiilor dintre Tel Aviv şi Viena.

Însă Kurz s-a declarat optimist şi a precizat că va „înlătura aceste reţineri în lunile următoare“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările