Noua putere naţional-conservatoare din Polonia, în plin proces de „curăţenie generală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul polonez  Beata Szydło şi liderul PIS, Jaroslaw Kaczynski
Premierul polonez  Beata Szydło şi liderul PIS, Jaroslaw Kaczynski

Abrupta şi rapida tranziţie a Poloniei de la guvernarea Platformei Civice la cea a naţional-conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski începe să stârnească îngrijorări cu privire la statul de drept.

Schimbări radicale în toate ariile de activitate. Aceasta pare să fie deviza conservatorilor polonezi, care au preluat puterea în urma alegerilor legislative ce au avut loc la sfârşitul lunii octombrie. Pe zi ce trece, noul guvern de la Varşovia îşi impune oamenii în instituţiile-cheie, în vizor aflându-se inclusiv  mass-media de stat, agenţiile de informaţii şi diplomaţia, notează site-ul politico.eu.

Ultimele mutări ale conservatorilor au stârnit atât furia opoziţiei, cât şi a unor grupuri care militează pentru drepturile civile, născând, totodată, rumoare în plan internaţional.

Potrivit unui consilier al preşedintelui Poloniei, care a ţinut însă să-şi păstreze anonimatul, “acum începe procesul de recucerire a ţării, iar acesta poate fi brutal”.

Totuşi, schimbările radicale nu sunt tocmai străine de tradiţia politică poloneză, comentează site-ul citat, adăugând că această ţară nu a fost capabilă până acum să depolitizeze administraţia publică. De-a lungul celor opt ani în care s-a aflat la putere, Platforma Civică a procedat la fel, iar acum a venit rândul naţional-conservatorilor. Doar că aceştia din urmă acţionează cu o viteză ameţitoare.

Ministrul Apărarii schimbă tonul

Surprizele au început încă de la formarea cabinetului. Controversatul Antoni Macierewicz, fost opozant comunist, a fost numit la conducerea Ministerului Apărării. Potrivit lui, una dintre priorităţile sale constă în redeschiderea anchetei privind prăbuşirea, în 2010, în apropiere de aeroportul din Smolensk, a avionului  în care se afla preşedintele Poloniei Lech Kaczynski. Deşi anchetatorii polonezi şi ruşi au ajuns la concluzia că de vină pentru tragedia aviatică ar fi fost piloţii, Macierewicz a susţinut că prăbuşirea aparatului de zbor ar fi fost cauzată de o explozie ce a avut loc la bordul acestuia cu puţin timp înainte de aterizare. În plus, pagina de web dedicată anchetei guvernamentale care a concluzionat că tragedia aviatică a fost un accident a fost închisă săptămâna trecută, iar potrivit premierului  Beata Szydło aşa va şi rămâne.

Macierewicz  pare să schimbe macazul şi în privinţa politicii de apărare, acesta ridicând semne de întrebare privind două contracte importante din acest sector – în valoare de 5, respectiv 3 miliarde de euro -  pentru achiziţionarea de ehipamente militare, printre care sisteme de apărare anti-rachetă Patriot. Mai mult, el i-a concediat pe şefii agenţiilor militare de informaţii.

Diplomaţia cere denunţarea acordului NATO-Rusia

Schimbări se anunţă şi în ceea ce priveşte politica externă. Noul ministru de externe, Witold Waszczykowski, vrea să scape de acordul NATO-Rusia din 1997, prin care alianţa a fost de acord să nu construiască baze permanente în ţările care au fost cândva parte a blocului sovietic.

Totodată, Varşovia a devenit ceva mai reţinută şi faţă de Berlin, până acum cel mai apropiat aliat european al său. Când Martin Schultz, preşedintele german al Parlamentului European, a criticat Polonia  pentru că nu este mai generoasă în problema refugiaţilor, ministrul de Interne,  Mariusz Błaszczak, l-a catalogat pe Schultz drept “arogant”, amintind de perioada războiului şi de faptul că zeci de mii de oameni din Varşovia au fost ucişi de “agenţi ai statului german”.

Noul guvern îşi pune amprenta şi asupra Curţii Constituţionale, care, pronunţându-se asupra constituţionalităţii legilor, ar putea influenţa  agenda legislativă a PiS. Parlamentul a adoptat un proiect de lege ce invalidează alegerea a noi cinci judecători dintre cei 15 ai Curţii. Doi dintre aceştia fuseseră votaţi cu puţin timp înainte ca Platforma Civică să piardă puterea. Parlamentul ar urma să aleagă miercuri noi judecători, dar legalitatea acestei acţiuni va fi evaluată de Curtea Constituţională doar o zi mai târziu, fapt ce ar putea duce la tensiuni puternice între puterea judecătorească şi cea legislativă.

PiS face ordine şi în Cultură

Noua ordine se impune şi în sfera culturală. PiS vrea să reorganizeze şi mass-media publice, pe care partidul le consideră de mult ca fiind aservite Platformei Civice. Noul ministrul al Culturii,  Piotr Gliński, a cerut până şi anularea unei piese de teatru, a cărei punere în scenă a fost finanţată parţial de stat. Scrisă de laureata premiului Nobel Elfriede Jelinek, piesa a fost catalogată de noul ministru al Culturii drept “pornografică”, pe motiv că actorii se dezmiardă pe scenă.  

În acest context, oponenţii PiS au avertizat că partidul lui Jaroslaw Kaczynski încalcă normele de drept pentru a-şi consolida poziţia, dar formaţiunea politică Lege şi Justiţie insistă asupra faptului că nu face altceva decât să facă ordine după dezastrul lăsat în urmă de Platforma Civică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite