Noua coaliţie de la Chişinău, în chinurile facerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii celor trei partide pro-europene au început discuţiile privind crearea noii coaliţii de guvernare chiar dacă rezultatele finale ale alegerilor nu au fost anunţate.

Liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, a declarat, încă de luni, că discuţiile privind crearea noii coaliţii de guvernare au început. Potrivit lui Filat, PLDM este gata să intre într-o coaliţie pro-europeană cu Partidul Democrat condus de Marian Lupu şi cu Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu.

Toţi trei au ţinut să precizeze că formaţiunile pe care le conduc „nu vor negocia integrarea europeană în timpul discuţiilor privind formarea coaliţiei de guvernare”. „Este necesar să ajungem foarte repede la o înţelegere, fiind conştienţi că şi după alegeri presiunile împotriva Republicii Moldova vor continua.

Democratul Marina Lupu susţine că trebuie să continue aplicarea Acordului de Asociere la UE, dar şi să garanteze „suveranitatea” şi „neutralitatea” Republicii Moldova. Dintre cele trei partide considerate pro-europene care vor intra în Parlament în urma alegerilor de la 30 noiembrie, Partidul Liberal este singurul care a pledat deschis în campanie pentru aderarea la NATO. 

Leancă are şanse să rămână premier 

Tinând cont de faptul că Partidul Liberal Democrat a obţinut cele mai multe voturi dintre partidele care vor forma viitoarea coaliţie de guvernare, 19.97% şi s-a clasat pe locul doi în alegeri după socialiştii lui Dodon, logic ar fi să dea premierul ţării. Şi cum liderul partidului, Vlad Filat nu este atât de bine văzut de toţi liderii pro-europeni, este posibil să-l desemneze premier tot pe Iurie Leancă. Analiştii politici de la Chişinău spun că nu este exclusă nici o variantă ca Filat să primească funcţia de preşedinte al Parlamentului.  La fel de grea rămâne şi repartizarea resturilor posturilor guvernamentale şi din administraţia statului. Duminică noaptea, după anuţarea  rezultatelor parţiale ale scrutinului, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că liberalii vor face tot posibilul pentru a menţine cursul pro-european al ţării, dar anterior el spusese că PL nu va mai accepta repartizarea funcţiilor în coaliţie, la instituţiile responsabile de combaterea corupţiei şi care asigură independenţa justiţiei, în bază de algoritm politic.  De altfel, partea cea mai grea a negocierilor tot repartizarea posturilor rămâne.

Voronin aşteaptă anticipatele  

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că PCRM va intra în opoziţie în viitorul parlament. „Suntem pregătiţi de opoziţie. Care este altă posibilitate?" a afirmat Vladimir Voronin.

„Noi suntem în politică şi nu o să ridicăm lumea pe baricade“, a adăugat politicianul, prezicând că partidele proeuropene nu vor reuşi să ajungă să formeze o coaliţie de guvernare. „Ne pregătim de alegeri anticipate“, a spus Vladimir Voronin.

Acesta s-a arătat nedumerit de ascensiunea Partidului Socialiştilor (PSRM) în opţiunile electoratului, dar a explicat că alegătorii au votat geopolitic, au efectuat o alegere între Vest şi Est. Vladimir Voronin a exclus o coalizare cu partidul condus de Igor Dodon, sugerând că cele două formaţiuni nu pot avea suficiente mandate pentru a face o alianţă de guvernământ.

În schimb, comuniştii nu sunt de acord cu rezultatele alegerilor parlamentare şi cer demisia întregii componenţe a Comisiei Electorale Centrale. Voronin s-a arătat nemulţumit de faptul că Partidul Comunist Reformator a fost admis în cursa electorală de CEC, în pofida unei hotărâri a Curţii de Apel, în timp ce partidul „Patria“ a fost exclus cu trei zile înainte de alegeri. De asemenea, el a criticat faptul că nu a funcţionat registrul electronic al alegătorilor.

UE şi SUA, pentru formarea rapidă a noului guvern

Ambasada SUA din Chişinău a difuzat un comunicat în care încurajează liderii politici moldoveni să se grăbească să formeze un nou guvern „care va servi poporul Moldovei prin combaterea corupţiei, promovarea reformelor, care aduc beneficiile integrării europene şi prin găsirea unei soluţionări cuprinzătoare şi paşnice a conflictului transnistrean”. Şi Uniunea Europeană a anunţat că aşteaptă cu nerăbdare „formarea rapidă a unui guvern atotcuprinzător şi responsabil”, precum şi a unei „opoziţii constructive”. Într-un comunicat semnat de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi de comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, se spune că „UE  este gata să-şi continue cooperarea strânsă cu Republica Moldova pe drumul ei către o mai mare transparenţă, pentru statul de drept şi pentru o economie de piaţă mai puternică“. „Un nou impuls al reformelor-cheie ar fi crucial pentru asocierea politică şi integrarea economică a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană“, se mai arată în declaraţia citată.

În opinia analiştilor politici, liderii celor trei partide pro-europene trebuie să ştie să accepte anumite compromisuri şi să evite fricţiunile de data trecută (negocierile de formare a coaliţiei în 2009 şi 2010). Şi, cel mai important, trebuie să facă tot posibilul pentru ca integrarea europeană să se manifeste realmente în viaţa oamenilor, pentru a nu compromite valorile europene.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite