Nou partid naţionalist de extremă dreaptă în Grecia: doctrină şi promisiuni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilias Kasidiaris, liderul partidului „Grecii pentru Patria greacă”
Ilias Kasidiaris, liderul partidului „Grecii pentru Patria greacă”

Se pare că nimic nu opreşte dezvoltarea extremei-drapte naţionaliste, nici măcar pandemia. Aş zice chiar că, dimpotrivă, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în istoria recentă, tragediile sociale sunt climatul propice în care înfloreşte soluţia lor formulată cam în aceiaşi termeni în zona europeană, întotdeauna bazată pe promisiuni care, aşa cum s-a văzut, nu am fost puse în practică sau au provocat seisme sociale.

Adevărat, acum par a fi departe de momentul de apogeu înregistrat în urmă cu câţiva ani, atunci când Steve Bannon, fostul coordonator politic al campaniei elctorale a lui Trump şi mentorul care i-a permis succesul prezidenţial, a venit în Europa cu misiunea pe care o prezenta, la braţ cu Marine Le Pen şi Salvini, de a construi extrema dreaptă europeană, mobilizând în acest sens şi fonduri importante. Acum, după cum ştiţi, Bannon a fost arestat şi băgat la puşcărie în aşteptarea începerii procesului în care procurorii îl acuză de fraude în fondurile unei alte campanii de strângere de fonduri, cea pentru construirea faimosului Zid al lui Trump.

Dar nu povestea asta ne interesează acum, ci aceea a începuturilor unui nou partid naţionalist de extremă dreaptă în Grecia, după ce Zori Aurii, punctul istoric de referinţă în domeniu, a înregistrat foarte serioase probleme cu justiţia, aşteptându-se acum deciziile definitive ale unui proces în care a fost vorba despre arme, bani negri, unităţi paramilitare şi acţiuni de intimidare sau atacuri asupra opozanţilor. Încep probleme în partidul care nu reuşeşte să mai intre în parlament, mulţi dintre lideri simţind primejdia şi, ca orice politician care se respectă şi crede în idealuri, demisionează rapid şi formează alte formaţiuni politice. Primul partid naţionalist format în aceste condiţii se numeşte Partidul naţional al conştiinţei populare iar al doilea aparţine fostului purtător de cuvând de la Zori Aurii, Ilias Kasidiaris care i-a cerut fpstului său şef să facă o declaraţie foarte clară în care să condamne în mod public fascismul, nazismul şi, în general, orice ideologie totalitară şi, înainte de toate, de origine alta decât pur grecească. Confruntat cu un refuz, formează şi el un partid naţionalist pur şi dur, „Grecii pentru Patria greacă” („λληνες για την Πατρίδα”) pe care-l anuţă pe 4 iunie în acest an. Aveţi aici înregistrarea video a mesajului său oficial:

Interesantă mişcare deoarece vine ca o delimitare fermă de fostul său partid acuzat de procuri, acuzaţii admise de instanţă, că Zori Aurii este o organizaţie strictamente neo-nazistă care încalcă legislaţia naţională”. Considerând problema asta rezolvată, noul lider naţionalist se concentrează în a capta un electorat concentrat acum cu foarte mari probleme economice şi care, după toate datele, se vor amplifica în condiţiile în care, de-abia de acum înainte, se vor simţi efectele contracţiei economice. Fără soluţii economice, el urmează o lecţie politică urmată cu mare succes de liderii politici din această zonă a politicii: înlocuieşte economicul cu apelul sentimental la mobilizare naţională, afirmând că numele partidului desemnează „o mişcare pentru salvgardarea natură şi reînnoirea elenismului, logoul său simbolizând „lupta eternă a grecilor pentru libertate”.

d

Cred că trebuie să citiţi programul de guveranare şi să aflaţi care sunt ţintele politice pe care şi le stabileşte acest partid, deoarece este posibil ca valabilitatea acestui gen de măsuri imposibile dar care suntă atât de tenatnt, să fie considerată sub alt unghi de interes în actualul context general de nemulţumire, chiar de revoltă, împotriva claselor politice şi unor lideri care au gestionat ineficient pandemia şi nu au găsit soluţii care să permită speranţa în restartarea economiei.

Iată care ar fi ele din punctul de vedere al noilor extremişti naţionalişti:

1. Rezolvarea problemei demografice a Greciei prin creşterea procentului de naşteri favorizat de scutiri de taxe, ajutor economic şi răsplătind calitatea de mamă

2. Oprirea imigraţiei ilegale prin departarea imediată a fiecărui imigrant ilegal din Grecia, încheiera sistemului de găzduire gratuită şi a sumelor lunare de bani de care beneficiază cei care stau ilegal în Grecia

3. Producerea pe plan local a tuturor bunurilor esenţiale, spre exemplu medicamentele, mâncarea, combustibilul, armele de foc şi altele

4. Promovarea muncii şi antreprenoriatului prin reducerea nivelului tuturor taxelor şi aducere lor la nivelul din ţările vecine, cele care au absorbit mii de companii greceşti. Mai mult, folosirea apropriată a domeniului public, atrăgând astfel investitori printr-o serie de îmbunătăţire strategice naţionale, rezervând prioritatea pentru cetăţeanul grec.

5. Modificarea Doctrinei Geostrategice a Greciei care să includă declararea Zonei Economice Exlusive a Greciei care să ajungă la 12 milie nautice şi realizarea unei strategii comune de apărare între Grecia şi Cipru.

6. O nouă doctrină de apărare care să prevadă o lovitură decisivă împotriva oricărei intruziuni străine. Noi echipamente pentru forţele armate împreună cu zeci de platforme de lansare pe insule şi în Arhipeleag. Vehicule aeriene fără pilot şi submarine vor crea un zid de apărare impenetrabil. Sisteme de arme greceşti create cu cost minimal.

7. Politică de extremă dreaptă faţă de fenomenul criminalităţii. Organizarea de operaţiuni speciale de poliţie pentru a închide taberele din ţară şi abolirea termenilor favorabili care permit criminalilor primejdioşi să meargă zilnic pe stradă

8. Curăţirea clasei politice. Încheiera hoţiei şi exploatării ilegale a avutului public de către politiceni corupţi şi organizaţii non-guvernamentale

9. Educaţie grecească, Păstratea valorilor eterne ale educaţiei greceşti, a culturii şi tradiţiilor greceşti. Apărarea ortodoxiei creştine împotriva ameninţării reprezentate de islamizare.

OK. Să vedem acum ce efecte va produce apelul formulat de creatorul acestui nou partid al cărui nume aminteşte în mod evident de apelul lui Ipsilanti şi al celebrei societăţi revoluţionare Philiki Etairia: "La luptă pentru Credinţă şi Patrie!". Dar reaminteşte în mod extrem de neplăcut şi de folosirea elementului naţionalist care a făcut carieră, cerând un sistem de promovare exclusivă pe pieţele de muncă pe bază de naţionalitate (regăsit în platforma politică a partidului doamnei Le Pen). Cel puţin ciudat din partea unei ţări ai cărei cetăţeni au format unul dintre cele mai mari valuri migratorii în America, spre exemplu, pe vremea când se putea.

Dar, per ansamblu, problema este nivelul de acceptabilitate pe care aceste propuneri le pot avea nu numai la nivelul electoratlui grec, ci al oricărei ţări europene, pentru a ne limita la zona noastră imediată de interes. Sigur că nu există nici măcar o schiţă de soluţii economice (cum n-au existat nici în cazul Ligii Nordului), dar pot totuşi să reprezinte un orizont de interes pentru un electorat debusolat şi scârbit de non-performanţa clasei politice actuale.

Spre exemplu, care credeţi că ar fi relevanţa acestui tip de propuneri post-pandemice în cazul electoraltului din România care, cum spun unele surse, ar putea să aibă a observa o viitoare apariţie de partid naţionalist, probabil în zona dreptei, dar (spune legenda urbană) visat şi ca formulă de revitalizare a stângii?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite