Nou-născuţii bosniaci nu au documente de identificare. Părinţii au luat sub asediu parlamentul din Sarajevo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 3.000 de persoane, printre care mame cu sugari în cărucioare, au făcut joi un lanţ uman în jurul parlamentul bosniac din Sarajevo, blocând astfel ieşirea a peste 1.500 de parlamentari, agenţi guvernamentali şi bancheri internaţionali. După 14 ore, în care protestatarii au cerut să se voteze o lege asupra numărului unic de identificare în toată Bosnia-Herţegovina, oficialii „luaţi sub asediu” au putut părăsi clădirea.

„Scutul uman al mamelor: în aşteptarea numărului unic de identificare”, titrează vineri cotidianul bosniac „Oslobođenje”, făcând referire la situaţia disperată în care au ajuns mamele ale căror nou-născuţi nu au acte oficiale şi, în consecinţă, nu pot părăsi ţara şi nu pot beneficia de îngrijiri medicale.

Problemele au început în februarie, atunci când Curtea Constituţională a anulat legea existentă privind numerele unice de identificare. Din februarie şi până în prezent, aleşii n-au putut să cadă de acord asupra unei legi în acest sens, aşa că nou-născuţii nu au mai putut primi un CNP. Acest lucru creează probleme atunci când micuţii fără CNP au nevoie de un consult medical sau sunt duşi în străinătate.

De altfel, întregul protest, început miercuri, a originat de la situaţia dificilă în care se află părinţii unui bebeluş de trei luni, care are nevoie urgentă de tratament medical în străinătate, însă nu poate fi scos din ţară în lipsa actelor. Protestul din jurul parlamentului a început după ce pe Facebook părinţii micuţului s-au plâns că acesta nu a primit documente de călătorie pentru un transplant de celule stem în Germania.

Guvernul a ajuns miercuri la o înţelegere provizorie pentru reluarea eliberării de numere de identificare în următoarele şase luni, inclusiv pentru respectivul bebeluş, până când va fi obţinut un acord pe termen lung.

Ajungerea la un acord în Bosnia-Herţegovina, o ţară „mozaic” în care trăiesc laolaltă sârbi, musulmani şi croaţi, nu este tocmai uşor. Acest lucru s-a putut vedea în ultima săptămână în discuţiile asupra modalităţii de stabilire  a celor 13 cifre ale numărului de identificare pentru fiecare cetăţean. Textul este blocat de aleşii Republicii Srpska, care doresc, în schimb, un cod specific regiunii lor.

Guvernul Republicii Srpska care, alături de federaţia croato-musulmană, formează Bosnia a convocat pentru vineri o sesiune a propriului parlament pentru a discuta situaţia.

Sârbii bosniaci face presiuni pentru un nou sistem de înregistrare de-a lungul liniilor teritoriale. În schimb, musulmanii susţin că acest lucru nu ar face decât să amplifice diviziunea etnică.

Disputa privind trasarea circumscripţiilor pentru numerele de identificare este unul din cele mai clare exemple ale politicianismului etnic care afectează Bosnia de la sfârşitul războiului din 1992-1995, ce a lăsat ţara cu un guvern central slab şi un sistem de cote etnice care au blocat dezvoltarea, comentează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite