UPDATE Nou incident între Rusia şi Turcia. O navă de război rusească a deschis focul spre un pescador turcesc, în Marea Egee

UPDATE Nou incident între Rusia şi Turcia. O navă de război rusească a deschis focul spre un pescador turcesc, în Marea Egee

O navă rusească de război a deschis focul pentru a evita o coliziune cu o navă de pescuit sub pavilion turcesc. Ataşatul turc a fost chemat de urgenţă la Ministerul rus al Apărării, după incidentul ce a avut loc între nava de pază, Smetlivi, a Marinei ruse şi pescadorul turcesc în Marea Egee, la 22 km de insula grecească Lemnos.

Ştiri pe aceeaşi temă

„La 09:03 (ora Moscovei), marinarii ruşi au constatat că o navă turcească se apropiase la mai puţin de un kilometru de cea rusă“, potrivit departamentului militar rus.
 
În ciuda numeroaselor tentative ale navei Smetlivi, echipajul de pe barca turcească de pescuit nu a luat legătura cu marinarii ruşi şi nu a răspuns la semnalele luminoase sau cu rachete de semnalizare ale ruşilor, a subliniat ministerul rus.
 
În timp ce nava turcă se afla la cel puţin de 600 m, echipajul navei ruseşti  a recurs la utilizarea armelor de calibru mic pentru a atrage atenţia turcilor şi a evita coliziunea. Pescadorul turcesc şi-a schimbat în cele din urmă direcţia.

Moscova îndeamnă Turcia să înceteze provocările
 
Rusia l-a avertizat pe ataşatul militar turc la Moscova că "actele iraţionale" ale Turciei pot avea consecinţe nefaste, după incidentul de duminică din Marea Egee când echipajul de pe un distrugător rus a tras focuri de armă pentru a avertiza un vapor turc cu care era aproape să intre în coliziune, informează AFP. 
 
Viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov l-a convocat pe ataşatul militar turc Ahmet Hakam Gunes în urma acestui incident şi "i s-a pus în vedere foarte serios că pot exista consecinţe nefaste ale actelor iraţionale ale autorităţilor de la Ankara faţă de contingentul militar rus" din Siria care efectuează raiduri aeriene împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova citat de AFP.
 
Totodată, Rusia şi-a exprimat "preocuparea profundă faţă de acţiunile provocatoare ale părţii turce în privinţa distrugătorului rusesc Smetlivi", a precizat sursa citată. "Numai datorită unei întâmplări fericite am putut să evităm o tragedie", se arată în comunicat.

Armata turcă a interzis personalului său să meargă în Rusia pentru a-şi petrece vacanţele, în contextul tensiunilor dintre cele două ţări după doborarea unui bombardier rus de către aviaţia turcă în apropiere de frontiera siriană, scrie AFP.

Statul Major turc a interzis atât personalului său cât şi cadeţilor de la academia militară să meargă în vacanţă în Rusia, ca "măsură de precauţie", informează agenţia de presă Anatolia.

Turcia şi Rusia traversează cea mai gravă criză diplomatică de după Războiul Rece, după ce un bombardier rus a fost doborat pe 24 noiembrie de către aviaţia turcă pentru că a încălcat spaţiul aerian al Turciei.

Ulterior, Rusia a anunţat măsuri de retorsiune economică împotriva Turciei, vizând în principal turismul, energia, construcţiile şi agricultura.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările