Norvegianul care a distrus proiectul nuclear al lui Hitler a murit la 99 de ani

Norvegianul care a distrus proiectul nuclear al lui Hitler a murit la 99 de ani

Joachim Ronneberg Captură YouTube

Joachim Ronneberg, ofiţerul norvegian care a frânt speranţele lui Hitler legate de fabricarea bombei atomice, a murit duminică, la vârsta de 99 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ronneberg este probabil ultimul plecat dintre marii membri ai Rezistenţei“ din Al Doilea Război Mondial, a reacţionat premierul norvegian Erna Solberg, citată de agenţia locală NTB.

În Al Doilea Război Mondial, Joachim Ronneberg a condus un grup de rezistenţă anti-nazistă format din nouă bărbaţi. El şi grupul său au reuşit în noaptea de 27 spre 28 februarie 1943 să saboteze o uzină de apă grea folosită de nazişti, dând  astfel peste cap planul lui Hitler de a se dota cu arma nucleară. Este vorba despre centrala Vemork, singura din lume la acea vreme capabilă să producă apă grea în cantităţi semnificative, scrie Sputnik News.

Devenit jurnalist după război, Ronneberg a păstrat mult timp tăcerea în legătură cu atacul de la Vemork. El a vorbit despre acţiunile sale din Rezistenţa norvegiană abia începând din 1970.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: