Norvegia intenţionează să-i ofere cadou Finlandei un munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul norvegian intenţionează să-i facă un cadou inedit Finlandei anul viitor, când această ţară va sărbători 100 de ani de la câştigarea independenţei faţă de Rusia. Este vorba despre un vârf muntos din masivul Halti, relatează „The Independent“.

Vârful respectiv, înalt de 1.365 de metri, se află pe partea norvegiană a graniţei dintre cele două ţări scandinave, iar premierul norvegian se gândeşte să-l cedeze Finlandei, mutând graniţa cu circa 40 de metri. 

În cazul în care acest lucru se va întâmpla, vârful va deveni cel mai înalt din Finlanda.

Totuşi, premierul norvegian, Erna Solberg, a recunoscut că există câteva  „provocări de natură juridică“ în ceea ce priveşte materializarea acestei intenţii, „provocări“ pe care autorităţile le analizează. 

Ideea de a face acest gest nu este tocmai nouă. Prima dată a fost adusă în discuţie de Bjørn Geirr Harsson, acum în vârstă de 76 de ani, un fost angajat al autorităţii norvegiene care se ocupă de trasarea hărţilor. În 1972, când survola zona, acesta s-a gândit că vârful muntos ar putea să-i revină Finlandei. 

De altfel, anul trecut, fiul său a lansat o campanie online cu titlul „Halti, cadou aniversar“, care a strâns pe reţeaua de socializare Facebook 14.000 de like-uri. 

Pierderea acestui vârf muntos nu ar însemna prea mult pentru Norvegia, având în vedere că această are aproape 300 de vârfuri de peste 2.000 de metri. 

În plus, mai mulţi primari din Norvegia s-au declarat entuziasmaţi de un astfel de gest şi chiar au trimis scrisori guvernului pentru a susţine ideea. 

Experţii analizează acum dacă un astfel de gest nu ar intra în contradicţie cu legea fundamentală a ţării. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite