Norvegia: Extremistul Anders Breivik se plânge că e torturat în închisoare cu cafea rece şi mâncare încălzită la microunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extremistul Anders Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011, se plânge de condiţiile la care este supus în închisoare şi spune că statul norvegian vrea să îl ucidă.

Teroristul cere să poată primi vizitatori şi spune că condiţiile de izolare în care este ţinut de autorităţile norvegiene sunt similare cu tortura, relatează The Guardian.

Breivik, care a comis în 2011 un atentat cu bombă şi un masacru armat, a promis, în cadrul procesului în care acuză statul norvegian de condiţii de detenţie inumane, să lupte „până la moarte” pentru nazism. Marţi, în prima zi de audieri el a făcut salutul nazist, însă miercuri a respectat ordinul judecătorului de a nu face acest gest.

Autorităţile norvegiene au refuzat să permită televizarea declaraţiile lui Breivik pentru a nu-i da acestuia ocazia să transmită mesaje codate susţinătorilor, dar şi din respect pentru supravieţuitorii atentatelor sale şi pentru familiile victimelor.

Extremistul s-a autodescris drept un prozonier model şi le-a spus judecătorilor că statul încearcă să îl ucidă de cinci ani prin detenţia în condiţii de izolare.

O bună parte din declaraţia sa a fost folosită pentru a îşi expune ideologia extremistă, însă acesta s-a plâns şi de condiţiile de detenţie. Breivik spune că este nevoit să bea cafea rece şi să mănânce alimente congelate şi reîncălzite la cuptorul cu microunde. El consideră că acest tratament este mai rău decât controversata metodă de tortură prin simularea înecului şi spune acest stil de viaţă i-a cauzat migrene, apatie şi insomnie.

Avocatul său a declarat, în trecut, că izolarea i-a cauzat extremistului pierderi de memorie şi o scădere a capacităţii de concentrare care îl împiedică să îşi urmeze studiile de ştiinţe politice.

Pledoaria lui Breivik în faţa judecătorilor a durat aproximativ trei ore.

Anders Breivik execută o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, care poate fi prelungită dacă este considerat încă periculos. El a fost condamnat pentru uciderea a opt persoane într-un atentat cu bombă în Oslo şi a altor 68 într-un atac armat asupra unei tabere a organizaţiei de tineret a Partidului Muncii.

Breivik, în vârstă de 37 de ani, acuză Guvernul norvegian că încalcă două clauze ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite