Norvegia: Un deputat propune tăierea ajutoarele pentru copiii imigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Per Willy Amundsen
Per Willy Amundsen

Per Willy Amundsen, membru de frunte al Partidului Progresist, a creat agitaţie cu propunerea sa de a reduce beneficiile pentru copiii familiilor de imigranţi cu scopul de a micşora numărul de naşteri în rândul somalezilor şi a altor grupuri de imigranţi cu mulţi copii.

„Dorinţa mea este să avem o compoziţie a populaţiei care să fie sustenabilă. În rândul etnicilor norvegieni se înregistrează o scădere gravă a natalităţii. Dar soluţia nu constă în a avea o populaţie imigrantă şi mai numeroasă, dimpotrivă, trebuie să ne asigurăm că populaţia etnică norvegiană se va menţine”, şi-a explicat poziţia Amundsen, citat de Sputnik. 

Fostul ministru al Justiţiei şi membru actual al comitetului pentru imigraţie al partidului, Per Willy Amundsen şi-a exprimat opoziţia faţă de planul creştin-democraţilor de a majora beneficiile pentru toţi copiii, indiferent de originea lor.

„Sunt foarte îngrijorat de faptul că o creştere a beneficiilor pentru copii poate deveni un obstacol în calea integrării dacă recompensaţi părinţii imigranţi care au patru, cinci sau şase copii”, a explicat Amundsen.

În schimb, Amundsen a propus tăierea completă a beneficiilor după al patrulea copil, subliniind că imigranţii tind să aibă familii mai mari decât norvegienii etnici şi, prin urmare, devin primii beneficiari. Potrivit lui Amundsen, acest lucru este valabil mai ales în cazul somalezilor, care au o rată a natalităţii superioară. Un sondaj realizat în 2009 arată că femeile de origine somaleză cu vârsta între 35 şi 49 de ani au o medie de 3,81 de copii, mai mult decât dublul ratei natalităţii generale din Norvegia.

În ciuda imigraţiei continue din ultimele câteva decenii, rata natalităţii în Norvegia a scăzut în mod constant în ultimii ani. În 2009, era de 1,98, aproape la nivel de 2,1 naşteri per femeie, nivel necesar ca populaţia unei ţări să se reproducă fără ajutor din afară. Totuşi, în mai puţin de un deceniu, rata fertilităţii a scăzut la 1,62.

Pentru a arăta cât de gravă este situaţia, premierul conservator Erna Solberg şi-a exprimat îngrijorarea, în discursul rostit de Anul Nou, legată de numărul prea mic de copii care s-au născut în ţara sa. În 2017, doar 56.600 de copii s-au născut în Norvegia, o ţară cu 5,2 milioane de locuitori.

În 2017, populaţia de imigranţi din Norvegia a reprezentat aproximativ 17% din populaţia totală a ţării. În prezent, toţi copiii care locuiesc în Norvegia au dreptul la beneficii de la naştere până la vârsta de 18 ani. Ajutorul lunar pe copil este de 1.054 123 de dolari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite