Noile mutaţii ale coronavirusului echivalează cu începerea unei noi pandemii, avertizează consilierul ştiinţific al Guvernului francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Consilierul ştiinţific principal al Guvernului Francez, Jean-François Delfraissy, a avertizat ieri că noile mutaţii ale coronavirusului precum cele detectate în Marea Britanie, Africa de Sud sau Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii. Acesta a atenţionat că este nevoie de noi măsuri antiepidemice.

Consilierul a explicat că deşi în prezent prevalenţa noilor cazuri de COVID-19 confirmate cu aceste mutaţii în Franţa este de numai 1,4 - 1,5%, s-ar putea ca acest procentaj să crească, în special în cazul mutaţiei britanice, care este „de neoprit”. 

În aceste condiţii, este nevoie de noi măsuri antiepidemice, întrucât apariţia acestor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 a schimbat situaţia sanitară. El a dat exemplul oraşului brazilian Manaus şi al celui sud-african Cape Town, a căror populaţie ajunsese la un nivel ridicat de imunitate, dar noile mutaţii au relansat contagierea.

Franţa are probabil nevoie de un nou lockdown din cauza transmiterii comunitare a mutaţiilor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2, a mai adăugat Jean-François Delfraissy

„Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă (...) Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown”, anticipează responsabilul francez, citat de Reuters.



„Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a mai afirmat Delfraissy, sugerând ca noul lockdown, care ar fi al treilea în Franţa de la începutul pandemiei, să înceapă în februarie odată cu vacanţa şcolară de două săptămâni, care să fie prelungită cu încă o săptămână.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, duminică, precizări suplimentare cu privire la intrarea în Franţa, după ce autorităţile au transmis noi clarificări. Astfel, pe lângă testul negativ de coronavirus se mai cere izolarea pe o perioadă de 7 zile, efectuarea unui test la finalul acestei perioade şi o declaraţie că nu există simptome de coronavirus.

„În plus faţă de măsura prezentării unui test tip PCR negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franţa pe cale aeriană sau maritimă din ţările spaţiului european (Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican şi Elveţia) vor prezenta, la îmbarcare, o declaraţie pe propria răspundere, prin care: se angajează să se autoizoleze pentru o perioadă de 7 zile după sosirea în Franţa, declară că vor efectua un al doilea test PCR la finalul acestei perioade de autoizolare şi declară că nu prezintă simptome specifice COVID-19 şi nu au intrat în contact cu o persoană pozitivă în ultimele 14 zile înaintea sosirii pe teritoriul francez”, a transmis, duminică, MAE. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite