Noi tensiuni între Moscova şi Sofia din cauza spionilor: Rusia expulzează un diplomat bulgar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ministerul rus de Externe a anunţat expulzarea unui diplomat bulgar ca ripostă la refuzul Sofiei de a elibera viză unui ataşat militar rus ce ar fi trebuit să fie trimis în post la Sofia.

Ambasadorul Bulgariei în Rusia, Atanas Krastin, a fost informat că diplomatul aflat în subordinea sa trebuie să părăsească Rusia în 24 de ore, conform protocolului diplomatic, a anunţat MAE rus într-un comunicat preluat de Reuters. Moscova invocă „principiul reciprocităţii“.

La sfârşitul lui octombrie, Bulgaria a refuzat să-i acorde viză unui ataşat militar trimis de Rusia la misiunea sa diplomatică de la Sofia. Cu o zi înainte, Bulgaria expulzase un diplomat rus găsit efectuând operaţiuni de spionaj pe teritoriul Bulgariei.

Potrivit autorităţilor bulgare, diplomatul respectiv, încadrat ca secretar de rang I, era de fapt ofiţer al Serviciului Militar rus de Informaţii (GRU).

Sub acoperirea de secretar I, Vladimir Rusiaev a încercat să recruteze oficiali bulgari în scopul de a avea acces la secrete de stat, informaţii de securitate naţională, informaţii clasificate NATO şi UE, precum şi informaţii referitoare la alte state, care nu sunt nominalizate. În schimbul informaţiilor, ofiţerul GRU oferea bani.

Surse anonime familiare cu investigaţia au declarat că serviciile bulgare au ajuns la ofiţerul GRU în urma investigaţiilor realizate în cazul fostului deputat bulgar Nikolai Malinov, şeful mişcării Rusofilii, care a fost arestat în septembrie pentru acţiuni de spionaj în favoarea Rusiei.

Eliberat pe cauţiune, Nikolai Malinov s-a deplasat la Moscova la începutul lui noiembrie pentru a primi Ordinul Prieteniei şi o recompensă de 40.000 de dolari din mâna preşedintelui rus Vladimir Putin.

Malinov este acuzat de spionaj şi spălare de bani în serviciul unor organizaţii din Rusia.

Tot în legătură cu dosarul Malinov, autorităţile de la Sofia au impus o interdicţie de zece ani pentru intrarea în Bulgaria pe numele lui Leonid Reşetnikov, un fost agent al Serviciului rus de Informaţii Externe, care s-a retras în 2009 din serviciile secrete ca general locotenent.

Reşetnikov a fost directorul Institutului Rus pentru Studii Strategice din 2009 până în 2017.

Această organizaţie este cunoscută în Occident pentru că a dezvoltat o strategie de manipulare a rezultatelor din alegerile prezidenţiale americane din 2016, în favoarea lui Donald Trump, potrivit informaţiilor oferite de oficiali ai StateIor Unite pentru Reuters, în 2017.

În septembrie, autorităţile din Sofia au precizat că Reşetnikov a coordonat operaţiuni de spionaj în Bulgaria menite să readucă ţara vecină, membră NATO şi UE, în orbita Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite