Noi tensiuni între Kiev şi Budapesta la orizont. Serviciul de Securitate al Ucrainei, percheziţii la sediile unor organizaţii maghiare din Transcarpatia

Noi tensiuni între Kiev şi Budapesta la orizont. Serviciul de Securitate al Ucrainei, percheziţii la sediile unor organizaţii maghiare din Transcarpatia

Agenţi ai SBU la sediile unor organizaţii maghiare

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a efectuat, luni, mai multe percheziţii în sediile unor instituţii maghiare din Ucraina Subcarpatică, precum şi la domiciliul lui László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ), se arată într-un comunicat remis agenţiei ungare de presă MTI.

Ştiri pe aceeaşi temă

SBU a informat că „sunt verificate informaţii despre implicarea unui fond străin în activităţi care vizează încălcarea suveranităţii statului Ucrainei. În special, este studiată posibila ingerinţă în afacerile interne ale statului şi subminarea securităţii statului Ucrainei prin falsa extindere a legislaţiei Ungariei şi a jurisdicţiei organelor sale de stat în anumite regiuni ale Ucrainei”.
 
Anchetatorii investighează şi faptele privind asistenţa acordată unui stat străin de către anumite persoane publice ucrainene. Aceştia sunt bănuiţi că susţin autorităţile de Ungaria în desfăşurarea de activităţi subversive în detrimentul Ucrainei, inclusiv săvârşirea de acte cu semne de trădare de patrie.
 
În timpul percheziţiilor, oamenii legii au găsit o serie de materiale tipărite care promovează „Ungaria Mare” şi crearea autonomiei etnice în Transcarpatia. De asemenea, au fost confiscate echipamente informatice, mijloace de comunicare şi alte materiale, pe care anchetatorii le vor investiga ca dovadă a activităţilor ilegale ale inculpaţilor.
 
„Uniunea Culturală Maghiară din Ucraina Subcarpatică consideră fără precedent în istoria uniunii această intervenţie dură în care militari înarmaţi ai serviciului de securitate au intrat în locuinţa lui László Brenzovics, preşedintele KMKSZ, în sediul central al KMKSZ din Ujgorod, în sediul Centrului de Dezvoltare Economică “Egán Ede” din Ucraina Subcarpatică, respectiv în sediul Fundaţiei Caritative pentru Învăţământul Universitar Maghiar din Ucraina Subcarpatică, în vederea unor percheziţii”, se arată în comunicatul organizaţiei”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările