Noi tensiuni la frontiera dintre Turcia şi Grecia. Migranţii, prinşi între tunuri de apă şi gaze lacrimogene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migranţi în faţa Poliţiei elene la punctul de trecere Kastanies FOTO EPA-EFE
Migranţi în faţa Poliţiei elene la punctul de trecere Kastanies FOTO EPA-EFE

Un nou episod tensionat a avut loc vineri dimineaţă la frontiera dintre Grecia şi Turcia, unde partea turcă a tras cu gaze lacrimogene în direcţia unor grăniceri greci mobilizaţi pentru a  împiedica intrarea ilegală a mii de migranţi.

Frontiera terestră dintre cele două ţări a devenit un punct fierbinte din 28 februarie, când Ankara a decis să le permită migranţilor sirieni să plece spre Europa, renunţând astfel la un acord încheiat în 2016 cu Uniunea Europeană. Mii de migranţi au încercat de atunci să intre în Grecia.

Potrivit unui jurnalist Reuters aflat la faţa locului, forţele elene au făcut uz, vineri dimineaţă, de un tun de apă pentru a opri mulţimea care se aduna la frontieră. Intervenţia a fost urmată de tiruri cu gaze lacrimogene din partea turcă.

Un oficial guvernamental grec a acuzat partea turcă de faptul că a încercat astfel să-i ajute pe migranţi să treacă de linia de demarcare. Potrivit lui, această operaţiune a fost „coordonată cu drone“.

Grecia, care afirmă că aceste tensiuni frontaliere constituie o ameninţare pentru securitatea sa naţională, şi Uniunea Europeană, care se teme de o nouă criză migratorie, precum cea din 2015, acuză Turcia că provoacă aceste tensiuni pentru a şantaja Bruxellesul.

Ankara, spun ele, caută să obţină mai mulţi bani pentru a găzdui migranţii sau un sprijin diplomatic pentru scopurile sale în războiul din Siria.

Turcia, care găzduieşte deja 3,7 milioane de refugiaţi sirieni, susţine la rândul ei că nu este capabilă să reţină pe teritoriul său sutele de mii de locuitori din provincia siriană Idlib care fug de ofensiva dusă de la sfârşitul anului trecut de către forţele guvernamentale siriene cu sprijinul Rusiei.

Rusia şi Turcia au convenit joi seară asupra unui armistiţiu în Idlib, care se anunţă însă destul de fragil.

Bulgaria, pregătită să trimită armata

Pe de altă parte, armata bulgară este pregătită să trimită efective la graniţa cu Turcia în cazul unui val de migranţi. Anunţul a fost făcut joi de către ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakaceanov.

Între 400 şi 500 de militari din forţele terestre, forţele speciale şi poliţia militară, şi 140 de echipamente pot ajunge la graniţă într-un interval de 4-6 ore, le-a precizat ministrul jurnaliştilor, în Parlamentul de la Sofia, transmite  BTA, preluată de Agerpres în pagina electronică.

Alţi 1.000 de militari ar putea fi trimişi în 12-16 ore, iar, dacă va fi necesar, vor mai putea fi mobilizaţi între 2.400 şi 2.600, a mai declarat Karakaceanov.

Potrivit ministrului bulgar, nu este exclusă folosirea forţei fizice la graniţă, inclusiv tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi grenade paralizante.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite