Noi dezacorduri în Guvernul italian: Salvini vrea să ignore regulile bugetare ale UE, în timp ce Di Maio vorbeşte despre o iresponsabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luigi Di Maio (stânga) şi Matteo Salvini (dreapta) FOTO AFP
Luigi Di Maio (stânga) şi Matteo Salvini (dreapta) FOTO AFP

Cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului italian, Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, s-au contrat marţi pe tema normelor europene cu privire la deficit şi datoria publică, primul criticând declaraţiile celui de-al doilea legate de posibilitatea sfidării lor, relatează Reuters.

Luigi Di Maio, şeful Mişcării Cinci Stele (M5S, autoproclamată antisistem), şi Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă), se înfruntă frecvent de la începutul campaniei pentru alegerile europene pe diverse teme, de la imigraţie până la combaterea corupţiei.

Marţi, în timpul unei vizite la Perugia, Di Maio a declarat că este o „iresponsabilitate destul de mare“ să provoci tensiuni pe pieţele financiare evocând posibilitatea creşterii datoriei publice.

Potrivit lui, coaliţia guvernamentală de la Roma, formată din M5S şi Liga, trebuie să dea prioritate reducerii cheltuielilor şi luptei împotriva evaziunii fiscale înainte de a lua în calcul îndatorarea.

La rândul său, Matteo Salvini a declarat că Italia este pregătită să treacă peste norma europeană care plafonează deficitul public la 3% din PIB şi să ducă datoria dincolo de 140% din PIB, apreciind că este o necesitate dinamizarea pieţei muncii. El crede că această măsură va scădea rata şomajului la 5%.

„Dacă cineva de la Bruxelles nu este mulţumit, nu este problema noastră“, a spus Salvini.

Aceste declaraţii au trezit temeri în legătură cu îndreptarea Italiei spre un nou derapaj bugetar.

Cu o datorie publică de 132% din PIB, Italia este a doua cea mai îndatorată ţară din zona euro, după Grecia.

Comisia Europeană s-a abţinut în decembrie de la deschiderea unei proceduri disciplinare împotriva Romei, mizând pe o prognoză de reducere a datoriei publice la 131,1% pentru 2018. O nouă evaluare a Italiei urmează să fie făcută în iunie, în baza datelor definitive ale Eurostat şi noilor previziuni transmise de Roma.

Cu o săptămână şi jumătate până la alegerile europene în Italia, programate la 26 mai, Liga înregistrează o creştere importantă în sondaje.

În acest context, Salvini speră să marginalizeze M5S şi să devină un reper pentru ceilalţi eurosceptici europeni. La rândul său, Di Maio încearcă să dea imaginea unei persoane moderate, demarcându-se tot mai mult de poziţiile anti-imigraţie ale partenerului său de guvernare şi arătându-se mai conciliant cu Bruxellesul, mai ales în materie de finanţe publice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite