Nigel Farage a fluturat steagul Marii Britanii în discursul de adio din Parlamentul European: „Plecăm şi duşi vom fi“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul partidului Brexit, Nigel Farage, şi-a luat adio fluturând un steag al Regatului Unit în discursul său de marţi seara din Parlamentul European într-un ultim gest de sfidare în condiţiile în care regulile interzic steagurile naţionale, relatează The Telegraph.

Vicepreşedintele Parlamentului European, Mairead McGuinness, i-a tăiat microfonul lui Nigel Farage în timpul discursului său de adio în cadrul unei instituţii din care acesta din urmă a făcut parte timp de peste două decenii.

„Aşezaţi-vă, lăsaţi steagurile jos – plecaţi cu tot cu ele”, i-a spus ea lui Farange, care declarase: „Aspectul cel mai semnificativ este că ce urmează a se întâmpla vineri, la 11 pm, marchează un drum fără întoarcere. Odată ce am plecat nu ne mai întoarcem, iar restul sunt doar detalii. Plecăm şi duşi vom fi”.

În dimineaţa votului istoric, care înlătură ultimul obstacol din calea ieşirii Marii Britanii din UE, vineri, Farage le-a spus reporterilor că îi va lipsi rolul celui huiduit în luările sale de poziţie.

„Sunt un oponent făţiş al acestei Uniuni Europene în forma sa prezentă şi vreau să o văd prăbuşită”, a spus el la conferinţa de presă de dinaintea votului acordului de retragere a Regatului Unit din UE.

Farage a prezis că Brexitul va lovi puternic proiectul european şi a sugerat că următoarele ţări care vor părăsi Uniunea ar putea fi Polonia, Italia sau Danemarca.

621 de europarlamentari au votat în favoarea acordului de retragere, 49 împotrivă, iar 13 s-au abţinut. Farage a spus că a votat pentru acord deşi a făcut-o fără tragere de inimă.

După anunţarea rezultatelor votului, europarlamentarii pro-UE au cântat tradiţionalul cântec de rămas bun Auld Lang Syne, după versurile poetului scoţian Robert Burns în care apare întrebarea: „se cade să uităm o veche cunoştinţă”?

Coordonatorul pentru Brexit din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a spus că Marea Britanie va reveni în UE. El a spus că Brexitul a fost posibil şi din cauza faptului că UE  a acordat unor state membre precum UK posibilităţi de abatere de la regulile Uniunii, precum corecţia UK în privinţa contribuţiei la bugetul UE.

„Brexitul este şi un eşec al Uniunii. Lecţia nu este de a dezmembra Uniunea, ci de o reforma la nivel profund pentru a o transforma într-o Uniune autentică. Asta înseamnă o Uniune fără acum intrăm, acum ieşim şi scăderi ale contribuţiei la bugetul UE”, a spus Verhofstadt.

El s-a referit şi la presupusa păstrare a suveranităţii UK în urma părăsirii UE invocată de susţinătorii Brexitului.

„Care e de fapt cea mai mare ameninţare la adresa suveranităţii Marii Britanii? Regulile pieţei noastre unice sau faptul că se vor monta reţele 5G în insulele Britanice”, a întrebat el referindu-se la decizia britanicilor de a permite implicarea Huawei în construirea infrastructurii digitale.

„Ţările europene şi-au pierdut suveranitatea cu multă vreme în urmă. Europa este doar un mod de a recâştiga acea suveranitate”, a adăugat Verhofstadt.

Consiliul Miniştrilor urmează să dea aprobarea finală acordului de retragere joi în scris, ca ultimă formalitate. Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană vineri la ora locală 11 pm (1 februarie, ora 00.00, ora României).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite