Nicos Anastasiades:  Ciprul a fost „cobaiul“ Uniunii Europene

Nicos
Anastasiades:  Ciprul a fost „cobaiul“ Uniunii
Europene

Taxa aplicată depozitelor bancare este o măsură fără precedent în UE FOTO Reuters

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, vorbind în faţa şefilor legislativelor europene, a acuzat Uniunea Europeană că a tratat Ciprul ca pe un „cobai“ impunând pentru prima dată, în cadrul unui plan de salvare, un impozit pe depozite bancare.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Miniştrii din zona euro au aprobat, la 12 aprilie, un plan de salvare care prevede un împrumut de 10 miliarde de euro de la UE şi FMI pentru Cipru, care trebuie la rândul lui să găsească 13 miliarde de euro pentru a evita falimentul.

Cea mai mare parte a contribuţiei cipriote va proveni dintr-un impozit de până la 60% pentru conturile de peste 100.000 de euro din banca principală a ţării şi încă unul mai mare din a doua, o decizie fără precedent.

Ciprul a fost tratat ca un cobai într-un experiment menit să testeze teoria care constă în impunerea unei taxe pe conturi bancare şi evaluarea impactului care urmează“, a protestat puternic Anastasiades la un summit al preşedinţilor parlamentelor naţionale ale ţărilor UE.

Acest lucru a fost decis în ciuda faptului că a existat „o supraveghere ineficientă a sistemului bancar, în general“, a adăugat el, potrivit textului discursului său după care agenţia France Presse a obţinut o copie.

Sper sincer că acest precedent din Cipru nu va fi implementat în altă parte în Europa, deşi ştim bine cu toţii, a fi un precedent înseamnă să serveşti la stabilirea unor norme şi reguli care vor fi aplicate în mod repetat şi în lumea întreagă“, a avertizat el.

„Ciprul nu cere un tratament preferenţial, ci un tratament corect şi echitabil, pe baza aceloraşi condiţii de care au beneficiat toţi ceilalţi parteneri din UE aflaţi în dificultate“, a adăugat el.

Noi nu cerem decât ce avem dreptul: solidaritatea“, a insistat preşedintele conservator.

Este regretabil că principiul fundamental al Uniunii Europene nu a fost respectat. Din contră, deciziile asupra cărora părţile interesate au convenit în amonte au fost impuse cu forţa“, a deplâns el.

Preşedintele cipriot nu a precizat la care părţi face aluzie, dar ciprioţii arată cu degetul către Germania ca fiind în spatele acestor măsuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: