New York Times: Europa eşuează în gestionarea crizei imigranţilor. Refugiaţii continuă să inunde UE, dând naştere la disperare şi confuzie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eşecul Europei măcar de a schiţa o soluţie unică la criza imigranţilor intensifică disperarea şi confuzia de-a lungul Uniunii şi creează animozitate în naţiunile europene şi asiatice, notează New York Times, într-o analiză despre criza imigranţilor din Europa.

În ciuda haosului din Europa, există foarte puţine semne că liderii Uniunii Europene sau guvernele altor state aflate în calea fluxului de oameni care fug de război şi sărăcie sunt aproape de a ajunge la o soluţie, de a-şi sincroniza abordările şi de a lua în serios mesajul pe care îl transmit migranţilor. În loc de asta, ţările europene continuă să improvizeze, la fel cum a făcut joi Croaţia şi cum va face Slovenia în zilele următoare, fiind următoarea oprire din drumul migranţilor, notează „New York Times“.

Ruta imigranţilor s-a schimbat forţat, din lipsa opţiunilor

Imigranţii nu şi-au schimbat traseul prin Croaţia dintr-un impuls de moment. Atunci când Ungaria a blocat, eficient, accesul lor, fapt care a rezultat în confruntări urâte între migranţi şi forţele de poliţie, ei au rămas cu foarte puţine opţiuni.

Iar oficialii macedoneni şi sârbi, împreună cu multe organizaţii umanitare, i-au îndemnat pe imigranţii să ocolească Ungaria ostilă şi chiar le-au oferit hărţi şi servicii de transport către frontiera croată. Iniţial, până şi ministrul de Externe croat, Vesna Pusic, părea să-i încurajeze. „Se pot mişca liber în această perioadă. Vom încerca să reinstaurăm decenţa în această parte a Europei“, a declarat ea.

De miercuri dimineaţă, au sosit peste 11.000 de imigranţi în Croaţia, ţară care şi-a închis acum şapte din cele opt puncte de trecere în Serbia. S-au înregistrat violenţe la graniţa cu croato-ungară, iar ţara îşi intensifică prezenţa armată. Oficialii au spus că alţi 20.000 sunt în Serbia, încercând să ajungă în Croaţia, în timp ce zeci de mii aşteaptă în Turcia şi Grecia un semnal clar cu privire la ruta pe care să o parcurgă.

Autorităţile slovene au anunţat că, indiferent de câţi imigranţi lasă să treacă Croaţia, ele vor înregistra toate sosirile şi vor întoarce din drum pe oricine nu este clasificat refugiat, o sarcină despre care Ungaria poate să spună că este „uşor de zis, greu de făcut“.

UE trebuie să dea tonul, „să spună care e comportamentul unui bun european“

Însă ce efect poate avea înregistrarea în Croaţia sau Slovenia asupra dorinţei imigranţilor de a se stabili, mai târziu, în Germania sau în altă parte? Oare Slovenia îi va lăsa să treacă? Dacă trec, oare noile controale la graniţă din Austria şi Germania îi vor ţine pe loc?, se întreabă „New York Times“. Nimeni nu pare să aibă răspunsuri.

Ce aşteptăm noi de la Uniunea Europeană este să ne spună care este comportamentul unui bun european în această situaţie. Asta face şi Germania, unde refugiaţii sunt întâmpinaţi cu medicamente şi alimente? Sau şi acolo vor fi primiţi cu garduri, poliţie şi gaze lacrimogene?“, declară Nobojsa Stefanovic, ministrul de Interne al Serbiei. Uniunea Europeană, spune el, „trebuie să spună nu doar care este legea, dar şi care este regula europeană, care sunt valorile pe care ar trebui să le aibă Serbia“.

Germania a transmis semnale ambigue

Săptămâni întregi, liderii Europei păreau să creadă că Germania, cea mai prosperă naţiune din blocul european ce numără 28 de membri şi o destinaţie preferată a migranţilor, va găsi o soluţie. Germania nu a reuşit să facă asta şi, poate, nici nu va reuşi. În loc de o soluţie, notează „New York Times“, nemţii au insistat ca nou-sosiţii să fie distribuiţi în statele uniunii, în mod cât mai egal.

Germania a transmis mesaje ambigue. Chiar în timp ce susţinea solicitanţii de azi, parlamentarii iau în considerare un pachet de măsuri care ar uşura deportarea celor care nu se se califică statutului de refugiat. O schiţă a legii, realizată de ministrul de Interne Thomas de Maizière şi care a circulat în presa germană, include şi eforturi de a reduce atracţiile pentru migranţii care ajung în Germania, cum ar fi să le ofere obiecte de toaletă în loc de bani.

Într-o ultimă încercare de a pune capăt certurilor dintre guverne, blocul a anunţat joi că va ţine un summit de urgenţă în Bruxelles, săptămâna viitoare, pentru a revitaliza planul întârziat de a împrăştia refugiaţii în tot continentul.

Germania: „Membrii UE trebuie să suporte şi povara, nu să accepte doar banii UE“

Mulţi se opun acestei idei, mai ales multe ţări mai sărace din estul Europei, foste state comuniste.

De exemplu, toate partidele din Slovacia, care nu se pun de acord cu nimic, s-au adunat şi au spus într-o voce comună că ţara nu ar trebui obligată să accepte refugiaţi. „Am respins cotele obligatorii din două motive. Nu rezolvă situaţia şi nu vor funcţiona. Cei care vor nimeri în Germania, ca la loterie, vor fi fericiţi, dar cei care vor fi trimişi în Estonia, nu vor fi aşa mulţumiţi“, a declarat Robert Kalinak, ministrul de Interne slovac.

Liderii occidentali, în special cei germani, au vehiculat ideea că în naţiunile estice există o atitudine egoistă, ele fiind gata să accepte bani şi ajutor din partea vestului, dar nefiind dispuse să împărtăşească povara.

„Situaţia actuală dă impresia că Europa este ceva la care oamenii participă atunci când e vorba de bani, şi când sunt probleme toată lumea dispare şi nu sunt dispuşi să suporte şi ei o parte din povară“, a spus Sigmar Gabriel, liderul creştin-democraţilor din Germania şi adjunctul cancelarului Angela Merkel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite