Neo-naziştii slovaci au atacat clădirea Guvernului de la Bratislava, după ce premierul a anunţat că vrea să testeze aproape toată populaţia de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime de aproximativ 500 de neo-nazişti şi huligani au atacat sediul executivului slovac, nemulţumiţi de măsurile luate pentru combaterea pandemiei.

Aceştia au aruncat cu pietre şi sticle în clădire înainte ca forţele de ordine să utilizeze gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a-i dispersa. Neo-naziştii şi huligani implicaţi în proteste s-au organizat pentru a se strânge în faţa Guvernului cu ajutorul reţelelor sociale, unde pagina dedicată evenimentului pe Facebook a fost distribuită în cadrul grupurilor şi reţelelor de fan ai cluburilor de fotbal şi hochei din Slovacia, conform corespondentului BBC

În cursul zilei de sâmbătă, premierul slovac, Igor Matovic, a anunţat că statul va testa toate persoanele cu vârsta peste 10 ani pentru a vedea dacă sunt sau au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2. Măsura vine în contextul în care Slovacia, la fel ca majoritatea celorlalte state europene, a văzut o creştere semnificativă a numărului de cazuri confirmate şi de decese cauzate de COVID-19. Mai exact, sâmbătă, Slovacia a raportat aproape 2,000 de noi cazuri, aducând totalul la puţin peste 28,000 de la începutul pandemiei, şi 11 noi decese, aducând totalul la 82 de persoane moarte în urma infectării cu virusul. 

„Testele nu îi vor costa nimic pe cetăţeni”, a declarat premierul Mataovic, fără a clarifica însă dacă testarea va fi făcută voluntar ori toţi cetăţenii vor fi obligaţi. „Dacă vom reuşim să facem asta, putem da un exemplu întregii lumii”, a mai spus acesta, adăugând că primele programe pilot ale planului vor debuta începând cu săptămâna următoare, iar testarea în masă va începe la sfârşitul lunii octombrie. 

Slovacia a declarat stare de urgenţă la începutul lunii octombrie, aplicată pe întreg teritoriul ţării din cauza crizei epidemiologice, şi a introdus noi restricţii, precum interzicerea temporară a slujbelor cu public în lăcaşele de cult şi alte evenimente cu număr mare de participanţi, închiderea sălilor de sport şi a piscinelor şi o trecere generală la învăţământ online în sistemul de educaţie. 

Un protest similar cu cel din Bratislava este aşteptat, duminică după-amiază, în Praga.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite