Negocierile pentru Brexit, din nou în impas. Marea Britanie vrea ca propunerile sale să fie secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay FOTO EPA-EFE
Secretarul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay FOTO EPA-EFE

Secretomania Guvernului britanic în legătură cu propunerile sale „dezamăgitoare” pentru Brexit a dus la o nouă ruptură în negocierile de la Bruxelles, unde UE şi Marea Britanie au ajuns din nou într-un impas.

Cearta a fost iscată de cererea britanicilor ca echipa de negociere a UE să trateze documentele care prezintă cele mai noi idei ale Regatului Unit ca „proprietatea Guvernului Majestăţii Sale”.

Reprezentanţii britanici i-au spus echipei Comisiei Europene că cele trei documente „confidenţiale” nu ar trebui distribuite delegaţilor pentru Brexit, care reprezintă celelalte 27 state membre UE.

Surse de la Bruxelles au afirmat că, drept răspuns, i s-a explicat echipei de negociere britanice că toate propunerile vor trebui să fie disponibile pentru capitalele UE, ca acestea să le analizeze, în aşa fel încât discuţiile să continue. 

Cu doar şase săptămâni până pe 31 octombrie, atunci când Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană, există exasperare la Bruxelles în legătură cu stadiul discuţiilor, ultimele idei fiind privite ca fiind „mai multe de acelaşi fel” din partea Downing Street.

Secretarul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, nu a reuşit să ofere comentarii pozitive legate de progrese, în discuţiile din timpul vizitei la Bruxelles, în afară de a nota că întâlnirea sa de o oră, de vineri, cu negociatorul-şef al UE a durat cu 20 minute mai mult decât se preconiza. 

„Întâlnirea s-a prelungit, ceea ce cred să arată că ajungem la detalii şi vom avea mai multe discuţii săptămâna viitoare”.

Întrebat despre afirmaţiile administraţiei irlandeze cu privire la faptul că cele două părţi sunt departe de a ajunge la un punct comun în negocieri, Barclay a adăugat: „Încă mai e multă treaba de făcut, dar există scopul comun de a încheia un acord”.

Un comunicat al Comisiei Europene a descris contribuţia britanicilor din ultimele discuţii ca „un prim set de concepte, principii şi idei”. Comisia a insistat că este „esenţial să fie o soluţie pe deplin funcţională şi operaţională din punct de vedere legal în acordul de retragere”.

Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, a declarat: „Foarte clar, suntem mereu gata să analizăm, obiectiv, orice propunere. Dar aceste propuneri ale Regatului Unit trebuie să atingă toate obiectivele mecanismului de siguranţă („backstop”) – protejarea păcii în Irlanda, protejarea economiei întregii Irlande şi protejarea consumatorilor şi afacerilor din piaţa unică a UE”.

Barnier a continuat: „Ce pot spune după întâlnire – o întâlnire cordială cu Steve Barclay şi echipa sa – e mult de lucru în următoarele câteva zile. Brexitul este o şcoală a răbdării, dar încă suntem pregătiţi de atingerea unui acord”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite