Negocieri de pace în Ucraina. Cine sunt oamenii care poartă negocieri în numele lui Putin şi Poroşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima întâlnire dintre preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a avut loc vineri în Normandia FOTO: Reuters
Prima întâlnire dintre preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a avut loc vineri în Normandia FOTO: Reuters

În cursul zilei de luni, liderii politici de la Kiev au declarat că au ajuns la o „înţelegere comună” cu Moscova asupra anumitor aspecte din planul de negociere a păcii pentru estul Ucrainei. Locuitorii din estul ţării au fost martorii unui adevărat război civil, soldat cu numeroase victime în rândul populaţiei civile din bazinul Doneţk.

Deşi Kievul nu a oferit mai multe detalii cu privire la întâlnirea demnitarilor însărcinaţi cu negocierea păcii, Moscova refuzând la rândul ei să comenteze, cele două zile de negocieri au fost precedate de o întâlnire scurtă între noul preeşedinte ucrainean, Petro Poroşenko şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la ceremoniile din Normanida de săptămâna trecută.

Andrei Deşinţa, ministrul de externe ucrainean, a declarat că atât reprezentanţii Ucrainei cât şi cei ai Federaţiei Ruse s-au întâlnit de trei ori în ultimele două zile pentru a discuta planul propus de preşedintele ucrainean pentru a stopa insurecţia separatiştilor din est”.

„În urma întâlnirilor preliminare, ambele părţi au convenit asupra unor puncte-cheie şi asupra unei liste de priorităţi, toate menite să deescaladeze situaţia din regiunile Doneţk şi Lugansk”, suţine, în aceeaşi declaraţie, Deşinţa.

Luminiţa de la capătul tunelului

Ministrul Afacerilor Externe din Germania, Frank-Walter Steinmeier, a declarat pentru Reuters că se „zăreşte o luminiţă la capătul tunelului”, referindu-se la conflictul din estul Ucrainei şi eforturile de negociere purtate între noul guvern de la Kiev, separatiştii proruşi şi reprezentanţii marilor puteri.

Deşi nu este clar cine a participat la aceste negocieri, preşedintele nou ales, Poroşenko a declarat la ceremonia de inaugurare “violenţele trebuie să înceteze în cursul acestei săptămâni”.

„Cu fiecare zi în care oameni mor, în care Ucraina plăteşte un preţ atât de mare, este o situaţie inadmisibilă pentru mine”, a declarat acesta, conform cabientului său.

Cine sunt negociatorii

Poroşenko, care a depus jurământul duminică, insistă asupra întâlnirilor zilnice ale grupului de contact” şi a declarat, prin intermediul Ministerului de Externe, că „negocierile vor continua”.

În contextul acestor negocieri de pace, cu deosebită importanţă pentru securitatea regională, ziarul „Adevărul” vă propune o posibilă listă a participanţilor la aceste negocieri, o scurtă biografie a acestora şi impactul pe care îl pot avea asupra tratativelor de pace. 

„Cu fiecare zi în care oameni mor, în care Ucraina plăteşte un preţ atât de mare, este o situaţie inadmisibilă pentru mine”- Petro Poroşenko

Nivelul diplomatic

Presupunând că se vor menţine canalele de comunicare diplomatice, ambele ţări vor dori să aibă reprezentanţi la acelaşi nivel şi menţinerea unui canal deschis pe parcursul conflictului.

De partea Ucrainei, Andrii Deşciţa, ministrul de externe interimar, un diplomat de carieră, cu experienţă semnificativă în domeniul rezolvării conflictelor, experienţă dobândită mai ales în perioada mandatului său din 2013 la OSCE. Deşciţa are păreri similare cu cele ale noului preşedinte ucrainean. Într-un editorial pentru The Guardian, acesta susţine ferm că „negocierile nu pot avea lc cu Kalashnikovul pe masă”, însă doreşte rezolvarea conflictului pe cale paşnică.

Lavrov Desinta AFP

Partenerul său de dialog în aceste negocieri, conform protocolului diplomatic în vigoare, este Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse. Lavrov, ca şi colegul său ucrainean, este un diplomat de carieră, cu o experienţă bogată pe scena negocierilor internaţionale, fiind numit la şefia diplomaţiei ruse din 2004. Vorbitor fluent de limbi rare (singaleză şi divehi printre altele), Lavrov s-a remarcat, încă de la începutul crizei din Ucraina, făcând declaraţii ferme cu privire la poziţia oficială a Rusiei în acest conflict.

image

Acesta a susţinut în permanenţă trei idei principale, idei ce se vor regăsi cel mai probabil şi pe agenda negocierilor din această săptămână: federalizarea Ucrainei, recunoaşterea minorităţilor şi a limbilor acestora (cu referire directă la etnicii ruşi) şi dorinţa Rusiei ca Ucraina să nu aparţină niciunui organism internaţional, referire menită să trimită un semnal de avertizare celor ce doresc integrarea în NATO a Ucrainei. 

Nivelul politic

La nivel politic, ambele tabere vor dori un dialog dincolo de linia oficială prezidenţială Kiev-Moscova, unul care să rezolve tensiunile reprezentării etnicilor ruşi în noua schemă politică de la Kiev, să supravegheze planul de descentralizare promis de noul preşedinte şi să asigure tranziţia de la regimul Timoshenko, regim pe care mulţi lideri ai sepratiştilor îl privesc în continuare ca preşedintele legitim, la regimul Poroşenko.

Pentru această misiune, cei mai potriviţi oameni să negocieze par să fie Turcinov şi Zurabov.

Oleksandr Turcinov a fost numit preşedintele intermiar al Ucrainei în urma evenimentelor ce au dus la demiterea lui Ianukovici din 21 februarie 2014. Acesta a avut un intermiat extrem de dificil, cu proteste atât în Kiev cât şi un război civil în estul ţării. Turcinov a fost lăudat de cei mai mulţi analişti ca urmând o „politică pacifistă” şi una care a evitat vărsarea de sânge, fie şi cu preţul pierderii unor teritorii semnificative. Echilibrul şi determinarea sa de a se menţine în primul eşalon al politicii ucrainene vor juca un rol important în aceste negocieri.

De cealaltă parte Mihail Zurabov este ambasadorul Federaţiei Ruse la Kiev şi trimisul special al Moscovei la aceste negocieri. Vorbitor fluent de ucraineană, acesta a declarat de câteva ori că “ruşii şi ucrainenii sunt aceeaşi naţiune, cu unele diferenţe şi deosebiri, dar aceeaşi naţiune până la urmă”. Deşi cu o reputaţie pătată în Rusia, în mare parte datorită reformelor în domeniul pensiilor şi beneficiilor sociale pentru vârstnici, măsuri extrem de controversate şi criticate de majoritatea populaţiei, Zurabov are votul de încredere a lui Putin în aceste negocieri datorită abilităţii sale unice de a vedea similarităţile mai repede decăt diferenţele dintre cele două naţiuni implicate în conflict.

Nivelul economic

Majoritatea negocierilor la nivel economic se poartă în jurul „problemei gazului rusesc”, acestea desfăşurându-se în paralel la Bruxelles. Alexei Miller, directorul Gazprom, şi-a exprimat dorinţa ca datoria de aproximativ cinci miliarde de dolari pe care Kievul o are faţă de furnizorul de stat să fie achitată la zi. Cu toate acestea, până la această oră, nu s-a ajuns la un acord comun cu privire la plata datoriei ucrainenilor faţă de gigantul rus, negocierile continuând în capitala europeană.

Cel mai probabil, acest aspect al negocierilor de la Kiev se va desfăşura în deplină concordanţă cu tratativele discutate la Bruxelles.

Pavlo Şeremeta, ministrul Economiei şi Dezvoltării de la Kiev, împreună cu omologul său în cadrul negocierilor şi Olga Golant, din partea Ministerului Energiei din Rusia, fie trimişii speciali ai acestora, vor acoperi şi partea de negocieri la nivel economic, atât cu privire la gaz cât şi la contractele pe care estul Ucrainei le are în acest moment cu Federaţia Rusă.

Negocierile de pace sunt supravegheate de reprezentanţii OSCE, misiunea fiind condusă de diplomatul elveţian Heidi Tagliavini.

Locuitorii estului Ucrainei au fost martorii unui adevărat război civil, soldat cu peste 200 de victime atât în rândul populaţiei civile cât şi printre combatanţi.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite