Negocieri între Mişcarea Cinci Stele şi Liga în vederea formării primului guvern antisistem din Italia şi din Europa Occidentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocieri între Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem) şi Liga (extrema dreaptă) în vederea formării primului guvern antisistem din Italia şi din Europa Occidentală se purtau joi, în urma retragerii principalului obstacol - Silvio Berlusconi, relatează AFP.

Liderii celor două formaţiuni, care dispun de o majoritate fragilă în Parlament, Luigi Di Maio (M5S), în vârstă de 31 de ani, şi Matteo Salvini (Liga), în vârstă de 45 de ani, s-au întâlnit joi în Camera Deptaţilor.

Într-un comunicat comun, ei au evocat ”o atmosferă pozitivă în vederea definirii programului şi priorităţilor guvernului”, dar şi ”paşi înainte importanţi” cu privire la alcătuirea ”echipei” care să formeze un guvern ”cât mai rapid”.

Experţi însărcinaţi cu diverse dosare în cadrul celor două partide se întâlnesc joi după-amiaza cu scopul de a pregăti contractul de guvernare ”după modelul german” pe care M5S îl propune de două luni.

”Acum lucrăm”, şi-a exprimat satisfacţia Di Maio într-un scurt clip postat pe Facebook.

Potrivit presei italiene, preşedintele Sergio Mattarella, care a renunţat să numească încăde miercuri un şef al unui guvern ”neutru” după două luni de impas, este de-acum dispus să le lase câteva zile celor doii pentru a se înţelege.

Problemele de soluţionat sunt numeroase - începând cu alegerea şefului guvernului.

După alegerile de la 4 martie, cei doi revendică fiecare postul - Di Maio în calitate de şef al primului partid din ţară (peste 32% din voturile exprimate), iar Salvini în calitate de lider al coaliţiei de dreapta/extremă dreapta care a obţinut victoria în alegeri (cu 37% din voturi, dintre care 17% Liga).

Amândoi se declară pregătiţi să facă un pas înapoi, pentru a alege împreună altă personalitate, însă, potrivit presei, niciunul nu a renunţat complet.

În paralel, divergenţele de fond par importante între Ligă - o formaţiune naţionalistă, apropiată Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) francez şi care a obţinut numeroase voturi în nordul ţării cu promisiunea de a scădea masiv impozitele - şi M5S - mai ambivalentă pe tema UE şi plebiscitată în sudul ţării promiţând un venit cetăţenesc.

OBSTACOLUL A CĂZUT

În afară de ambiţia tinerilor lor lideri, cele două partide au în comun o respingere a forţelor politice tradiţionale şi promisiuni apropiate în domenile pensiilor, luptei împotriva imigraţiei sau moralizării vieţii politice.

Principalul obstacol a căzut miercuri seara.

Silvio Berlusconi, aliatul pe care Salvini nu voia să-l piardă, dar cu care Di Maio refuza să stea de vorbă, a dat undă verde unui acord - numit ”galben-verde” (M5S/Liga).

Într-un comunicat emis miercuri seara, miliardarul în vârstă de 81 de ani, care a condus dreapta italiană timp de 25 de ani, a repetat că aleşii partidului său, Forţa Italia (FI), nu vor da votul de încredere unui guvern M5S, apreciind că acest partid nu are ”maturitatea politică să-şi asume această responsabilitate”.

Însă, ”dacă altă forţă politică din coaliţia de dreapta vrea să-şi asume responsabilitatea şi să formeze un guvern cu Cinci Stele, vom lua act de această alegere cu respect”, a dat el asigurări.

El a adăugat că acest lucru nu rupe alianţa între Fi şi Ligă, mai ales în regiunile în care conduc împreună, în nodul Italiei, un punct esenţial pentru partidul lui Matteo Salvini.

În Parlament, Liga şi M5S dispun de o majoritate de şase voturi în Senat şi de 32 de voturi în Camera Deputaţilor şi ar putea să beneficieze de la caz la caz de susţinerea activă sau abţinerea binevoitoare a FI.

Perspectiva unui asemenea acord nu i-a încântat prea tare pe investitorii de la Bursa din Milano, care a înregistrat o scădere de 1%.

În schimb, pe piaţa datoriei, ”spread”-ul - diferenţa între nivelul împrumutului italian şi german pe zece ani - a deschis în ceştere clară, atingând cel mai înalt nivel de la sfârşitul lui martie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite