Negociatorii UE nu au reuşit să ajungă la consens în problema Gibraltarului după Brexit

Negociatorii UE nu au reuşit să ajungă la consens în problema Gibraltarului după Brexit

După trei ore de negocieri, nu s-a ajuns la niciun acord în privinţa Gibraltarului

Negociatorii statelor membre UE nu au reuşit să se ajungă la un consens supra problemei Gibraltarului, într-o întrunire care a avut loc vineri, la Bruxelles, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceste negocieri, care au durat aproximativ trei ore, s-au încheiat fără un acord. „Munca va continua”, a declarat un diplomat.

Viitorul micului teritoriu britanic situat în extremitatea de sud a Spaniei a devenit, în ultimele zile, principalul obstacol în validarea, duminică, de către liderii UE, a „acordului retragerii” britanice din Uniune.

Premierul britanic Theresa May urmează să se întâlnească sâmbătă seara cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, cu o zi înaintea Consiliului European extraordinar, la Bruxelles.

Şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez ameninţă să voteze împotriva ieşirii Regatului Unit din UE şi împotriva „declaraţiei politice” cu privire la „relaţiile viitoare” între europeni şi britanici pe care urmează să le adopte duminică statele membre ale Uniunii, în cazul în care în ele nu figurează menţiunea că statutul viitor al Gibraltarului urmează să fie negociat în mod direct între britanici şi spanioli - şi nu între europeni şi spanioli. 

Această idee nu convine deloc partenerilor săi europeni, care-l suspectează pe Pedro Sanchez de o manevră politică menită să-i consolideze autoritatea politică înaintea alegerilor regionale prevăzute în decembrie în Analuzia.

În realitate - Spania nu dispune de un drept de veto - Articolul 50 al Tratatului UE de la Lisabona care reglementează ieşirea unui stat membru prevede că acordul retragerii trebuie să fie aprobat nu cu unanimitate, ci cu cu o majoritate calificată a statelor membre.

Liderii europeni doresc însă, să continue să prezinte un front unit în faţa Londrei, aşa cum au făcut-o de la începutul negocierilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: