Navalnîi vrea să se întoarcă în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozantul rus Aleksei Navalnîi
Opozantul rus Aleksei Navalnîi

Starea de sănătate a opozantului Aleksei Navalnii se îmbunătăţeşte. Se poate da jos din pat şi vrea să se întoarcă în Rusia, după ce a fost tratat într-un spital din Germania în urma otrăvirii cu noviciok într-un oraş din Rusia.

Aleksei Navalnîi, cel mai aprig critic al liderului de la Krelmlin , care în august a fost victima unui tentative de otrăvire, a vorbit cu un procuror german despre situaţia sa – după ce a fost scos din coma indusă medical - şi a spus că intenţionează să se întoarcă în Rusia, a relatat oficialul german, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.

Navalnîi este tratat la spitalul Charite din Berlin şi nu se ştia dacă-şi va reveni după tentativa de otrăvire dar oficialul german a declarat că este „conştient de ce s-a întâmplat, ştie unde este este”, scrie New York Times.Luni, două laboratoare independente din Franţa şi Suedia au confirmat concluziile medicilor germani că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, subsanţă clasificată internaţional drept armă chimică.

Atentatul a avut loc pe 20 august, când Navalnîi se întorcea din Siberia la Moscova. I s-a făcut rău în avion şi a fost internat de urgenţă, în comă, la spitalul din Omsk dar două zile mai târziu, la insistenţele familiei şi apropiaţilor, a fost transferat în Germania, la spitalul Charite din Berlin.

„Trei laboratoare independente au confirmat acum otrăvirea cu Noviciok şi cerem Rusiei din nou să explice ce s-a întâmplat” declara luni purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. Moscova respinge orice amestec, invocând faptul că doctorii de la Omsk care l-au tratat iniţial pe Navalnîi nu au găsit nici o urmă de otravă.

Procurorul german care a vorbit luni cu Navanlnîi a declarat că acesta refuză să coopereze cu procuratura rusă într-o eventuală anchetă dar că vrea să se întoarcă acasă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite